InstagramFacebookYoutube
Tréning

Pravda o počtoch opakovaní a ich úlohe pri raste svalov

11. decembra 2017
Pravda o počtoch opakovaní a ich úlohe pri raste svalov
Vo svete je rozšírená teória, že pre rast svalov sú nevyhnutné nízke počty opakovaní a že vysoké počty opakovaní sú zase dôležité pre spaľovanie tukov. Je to však pravda? Aká je skutočnosť a aký vplyv majú počty opakovaní na svalový rast?

Aby bola raz a navždy táto otázka vyriešená a aby začiatočníci medzi cvičencami nemali dilemu pri výbere vhodného počtu opakovaní, rozdelili sme si ich na tri rozsahy a každému venovali patričnú pozornosť.

1. Nízky počet opakovaní

Pod nízkym počtom opakovaní si predstavujeme rozpätie 1 až 5 opakovaní. Často sa hovorí, že tento rozsah stimuluje najlepšie rýchle svalové vlákna, ale ani to nie je pravda. Stimuluje všetky svalové vlákna od pomalých až po rýchle. V skutočnosti sa aktivujú ako prvé pomalé vlákna, a keď už nebudú zvládať záťaž, vypomôžu im aj tie rýchlejšie. Nízke počty opakovaní v kombinácii s ťažkými váhami sú tiež efektívne pre stimulovanie myofibrilárnej hypertrofie, teda zväčšenie myofibril, ktoré sú základnou zložkou svalov a skladajú sa s kontraktilných bielkovín. Táto hypertrofia je sprevádzaná aj zvyšovaním svalovej sily, ktorá je dôležitá pre pokračovanie rastu svalovej hmoty.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Stredný počet opakovaní

Za stredný počet opakovaní môžeme považovať 6 až 12 opakovaní. Jedna štúdia za druhou ukázala, že práve tento rozsah opakovaní vedie najúčinnejšie k rastu svalovej hmoty. Dôvodom je, že obsahuje z oboch svetov niečo – má v sebe výhody tréningu s nízkym počtom opakovaní i výhody tréningu s vysokým počtom opakovaní. Stále pomerne ťažké váhy a stredný počet opakovaní zvyšujú čas, počas ktorého sú svaly pod napätím. Stimulujú sa aj myofibrily a dochádza aj k sarkoplazmatickej hypertrofii, pri ktorej dochádza k zväčšovaniu počtu bunkových štruktúr, ako aj rastu ich veľkosti. Stredný počet opakovaní prináša aj napumpovanie, ktoré podporuje proteínovú syntézu a tým pádom ešte viac podporuje rast svalov.

3. Vysoký počet opakovaní

Za vysoký počet opakovaní sa zvyčajne považuje séria s minimálnym počtom 15 (prípadne 14) opakovaní. Mnoho ľudí verilo, že takéto série si mimo obdobia rysovania zbytočné, ale tí zabúdajú alebo nevedia o vplyve glykogénu na proteínovú syntézu. Vysoký počet opakovaní vedie k vyčerpaniu zásob glykogénu, ktorý na seba viaže vodu a dopraví ju do svalov, kde významne podporuje anabolizmus. Svalové bunky sú totiž nútené zväčšovať sa, aby boli schopné ochrániť sa. Tiež dochádza k stimulácii anabolických hormónov.

Záver

Na základe spomenutého vidíte, že nemožno favorizovať len jeden prístup a že svoje miesto pri budovaní svalov majú aj série s vysokým počtom opakovaní. Dokonca aj vedci (Burd a jeho tím) odhalili, že vysoký počet opakovaní stimuluje proteínovú syntézu viac ako nízky počet. Ale ani ten nemožno z tréningu vyhodiť, pretože pre udržateľný rast je dôležitý aj silový nárast. Preto je najlepšou voľbou počty opakovaní kombinovať. Samozrejme, ťažké váhy a nízky počet opakovaní majú svoje miesto na začiatku tréningu, kedy ste ešte plní síl. Ľahké váhy a vysoký počet opakovaní patria na koniec. Stredný počet opakovaní medzi ne.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist