InstagramFacebookYoutube
Suplementy

4 prínosy využívania doplnkov výživy počas tréningu

25. októbra 2023
4 prínosy využívania doplnkov výživy počas tréningu
Každý, kto sa už nejaký ten piatok venuje cvičeniu, vie, že je dôležité svoju snahu podporiť potrénignovou suplementáciou. Doplnky výživy veľa ľudí užíva aj pred tréningom. Trochu v úzadí je však ich konzumácia počas cvičenia. Aj tá má svoje prínosy.

Užívanie špecifických doplnkov výživy počas tréningu vám umožňuje trénovať efektívnejšie a dlhšie, no má aj ďalšie prínosy. Väčšina suplementov, ktoré sú na takéto využitia vhodné, obsahuje najčastejšie rýchle sacharidy, aminokyseliny a elektrolyty. Prínosom takejto suplementácie je:

1. Zlepšenie vytrvalosti – doplnky výživy užívané počas cvičenia môžu predĺžiť čas, počas ktorého ste schopný trénovať. Čím viac paliva svaly majú, tým dlhšie trvá, kým sa vyčerpajú. Suplementácia dokáže oddialiť nástup únavy, vďaka čomu budete mať viac energie pre kvalitnejší tréning. Využívať treba doplnky výživy, ktoré obsahujú citrulín malát, betaíne či extrakt z cvikly.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Zlepšenie koncentrácie – hlavne pri vysoko intenzívnych alebo dlhých vytrvalostných tréningov je dôležitá úroveň koncentrácie, aby ste podávali efektívne výkony a nezvyšovali riziko zranenia. Nástup monotónnosti len je otázkou niekoľkých tréningov, pričom strata koncentrácie sa vám môže vypomstiť. Preto je vhodné počas cvičenia prijímať aj doplnky výživy, ktoré obsahujú vitamíny B a ženšen, ktoré zlepšujú naše kognitívne funkcie.

3. Doplnenie tekutín – počas cvičenia dochádza k strate tekutín a elektrolytov z tela potením, čo vedie k zhoršeniu vytrvalosti a k väčšej vnímanej únave. Doplnky výživy, ktoré poskytnú adekvátnu hydratáciu pomôžu zlepšiť tréning a následne aj regeneráciu. Dôležité je dopĺňať najmä horčík, draslík a chlorid. Postačí na to kokosová voda.

4. Maximalizácia regenerácie – pokroky robíte nie v posilňovni, ale počas obdobia regenerácie. Preto je dôležité, aby sme mysleli aj na ňu. A začať treba už počas cvičenia, hlavne, ak trénujete intenzívne. Aby ste zabránili katabolizmu, mali by ste počas tréningu užívať aj suplementy s obsahom esenciálnych aminokyselín. Pomôže vám to zvýšiť výkonnosť, uchrániť si svaly a zároveň zlepšiť regeneráciu. K zlepšeniu vytrvalosti a regenerácie prispieva aj extrakt z višne obyčajnej.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist