InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Aké je spojenie medzi silou úchopu a dlhovekosťou?

16. 4. 2023
Aké je spojenie medzi silou úchopu a dlhovekosťou?
Vedci neustále skúmajú vplyvy rôznych vecí na dĺžku života. Jedna štúdia sa pozrela aj na to, ako by dlhovekosť mohla ovplyvňovať sila úchopu. A podarilo sa im nájsť pozitívne spojenie.

Mobilita tela je často kľúčovým faktorom zdravého starnutia, pretože umožňuje ľuďom v pokročilom veku žiť aktívnejšie a nezávislejšie. Jedným spôsobom, ako zistiť, že je mobilita stále dostatočne funkčná, je meranie sily úchopu.

Štúdia zverejnená v Žurnále americkej geriatrickej spoločnosti sa zamerala na viac ako 5000 žien v priemernom veku 78 rokov. Ukazovatele ich zdravia boli posudzované počas 5-ročného obdobia a zahŕňali vývoj telesnej hmotnosti, rovnováhy, rýchlosti a sily úchopu.

Článok pokračuje pod reklamou


Vyššia mortalita bola bádať u ľudí, u ktorých dochádzalo k úbytku hmotnosti. Väčšia sila úchopu však bola spojená s dlhšou dĺžkou života bez ohľadu na zmeny telesnej hmotnosti.

Vedci preto tvrdia, že by sa starnúci ľudia mali zamerať nie na chudnutie, ale skôr na zlepšenie svojej mobility a svalovej sily. Mali by sa venovať fyzickým aktivitám, ktoré sú spojené aj s nižším rizikom srdcovocievnych epizód.

Táto štúdia pritom nie je prvou, ktoré hovorí o spojení sily úchopu s kvalitou života u starších ľudí. Sila úchopu je pritom braná ako indikátor celkovej fyzickej sily. A čím je tá väčšia, tým má človek aj nižšie riziká pádov, zlomenín, psychických problémov. Vedie to aj k väčšej nezávislosti.

Ak si chcete posilniť svoj úchop, môžete tak urobiť niekoľkými spôsobmi: pravidelným stláčaním tenisovej loptičky, držaním kotúčov medzi palcom a ukazovákom po boku tela, cvikom farmárska chôdza či visením na hrazde.

Téme posilňovania úchopu sme sa už venovali aj v minulosti. Prečítať si môžete nasledujúce články:

Trénujte aj svoj úchop
Ako si zvýšiť silu úchopu?
Chcete mať silnejší úchop? Tieto štyri cviky vám pomôžu!



Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist