InstagramFacebookYoutube
Výživa

Tieto 3 nápoje urýchlia starnutie vášho mozgu

09. júna 2023
Tieto 3 nápoje urýchlia starnutie vášho mozgu
Je prirodzené, že rokmi náš mozog zostarne, tak ako celé naše telo. Avšak, váš životný štýl a diéta môžu významne ovplyvniť rýchlosť starnutia. Rozdiel môže urobiť aj to, čo pravidelne pijete.

Aj pri pití platí, že miera je kľúčová. Nemali by ste sa obmedzovať, ale nemali by ste to ani preháňať. Podľa Samanthy Boeschovaj z Eat This, Not That! vám podstatne urýchlia starnutie mozgu nasledujúce tri nápoje, ktorých občasný príjem nevadí, no pravidelný je už problém:

Limonády

Výskum z roku 2017 prišiel na to, že bublinkové limonády sú spojené so zrýchleným starnutím mozgu a ľudia, ktorí ich pili denne, mali vo väčšom počte prípadov zmenšený objem mozgu, najmä hipokampu, ktorý ovplyvňuje aj schopnosť učenia. Účastníci, ktorí ich pravidelne prijímali, mali tiež slabšiu epizodickú pamäť, takže si horšie vybavovali dlhodobé spomienky.

Článok pokračuje pod reklamou


Diétne nápoje

Lepšou alternatívou k bublinkovým limonádam nie sú ani diétne nápoje. Nanešťastie, vedci zistili, že aj medzi nimi a zdravím mozgu je negatívne spojenie. Účastníci, ktorí pili aspoň jeden diétny nápoj denne, mali trikrát väčšiu pravdepodobnosť rozvoja mŕtvice alebo demencie. V neprospech týchto nápojov hovorí aj možné vyššie riziko cukrovky.

Alkohol

Tento druh nápoja tu zrejme čakal každý. Neprekvapí, že nadmerné pitie alkoholu zrýchľuje starnutie mozgu. To, či má na to podobný vplyv pitie s mierou, je však stále diskutabilné. Niektoré výskumy si v tomto smere protirečia, napríklad sa zdá, že pohár červeného vína denne by mohol byť prospešný. V roku 2022 však jeden výskum ukázal, že už jeden či dva drinky denne môžu mozog ovplyvniť negatívne – môže dôjsť k zmenšeniu bielej a šedej hmoty, ktoré sú zodpovedné za kognitívne funkcie.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist