Vitamín C je dôležitý predovšetkým pre náš celkový imunitný systém. Preto by sme ho mali prijímať dostatok. Priemerný pomaranč ho však obsahuje „len“ 70 miligramov. Viac ho môžete nájsť aj v týchto desiatich jedlách:
Ananas – čerstvý ananás obsahuje 79 miligramov vitamínu C na šálku nasekaného plodu. Obsahuje aj enzým bromelaín, ktorý môže podporiť vstrebávanie bielkovín.
Brokolica – šálka čerstvej brokolice obsahuje okolo 81 miligramov vitamínu C, ako aj veľa vitamínu K, ktorý odporuje zdravie kostí a správne zrážanie krvi.
Broskyne – jedna stredne veľká broskyňa zahŕňa aj 138 miligramov vitamínu C. Nehovoria o tom, ako dobre chutí.
Jahody – šálka čerstvých jahôd obsahuje až 85 miligramov vitamínu C. K tomu príde aj významná dávka mangánu, ktorý pomáha stabilizovať krvný cukor.
Kaleráb – je v úzadí iných druhov zeleniny, no na jednu šálku obsahuje až 84 miligramov vitamínu C a má aj protirakovinové účinky.
Kiwi – len dve priemerné plody tohto ovocia obsahujú až 128 miligramov vitamínu C. Pre vysoký obsah serotonínu pomáha kiwi aj k lepšiemu spánku.
Mango – v jednom priemernom mangu nájdete až 122 miligramov vitamínu C. Obsahom zeaxantínu prospieva aj zdraviu očí.
Paprika – bez ohľadu na farbu, obsahuje viac vitamínu C ako pomaranč. V zelenej paprike tvorí 95 miligramov, v žltej až neskutočných 341 miligramov. Jedna šálka má pritom len 45 kalórií.
Rajčinová šťava – šálka rajčinovej šťavy vám dodá 170 miligramov vitamínu C, pätinu odporúčanej dennej dávky vitamínu A a 15 % odporúčanej dennej dávky draslíka. A je nízkokalorická.
Ružičková kapusta – šálka ružičkovej kapusty obsahuje 75 miligramov vitamínu C a podobné látky s protirakovinovým účinkom, ako kaleráb.
Čítať ďalší článok:
Začiatočníci i skúsení: Takto odcvičíte doma kardio efektívne Zdieľať na Facebooku