InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Štyri spôsoby, ako si chrániť kĺby

08. augusta 2018
Štyri spôsoby, ako si chrániť kĺby
Kto by chcel mať na starobu problémy s kĺbmi? Bedrá, kolená, členky... Bežné problémy u starých ľudí. Tak prečo im nezačať venovať pozornosť? Nikdy na to nie je neskoro.

Ak si chcete udržať vaše kĺby v čo najlepšom stave čo najdlhšie, mali by ste si uvedomiť, že pre ich zdravie sú nevyhnutné tieto štyri faktory:

1. Kontrola telesnej hmotnosti
Vaším cieľom by malo byť vyvíjať na kĺby čo najmenší tlak, aby vydržali čo najdlhšie v dobrom stave. To však nedosiahnete, ak budete mať obezitu či nadváhu. Čím viac kilogramov máte, tým je tlak na kĺby väčší. Jednoduchá logika teda hovorí, že kĺbom prospeje, ak budete ľahší. Zabránite tým aj vzniku osteoporózy. Jej pravdepodobnosť je štyrikrát vyššia u obéznych ľudí.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Správne držanie tela
Nesprávne držanie tela spôsobuje, že sa na niektoré kĺby vyvíja vyšší tlak pri sedení alebo státí. Preto by ste si mali pri týchto polohách byť vedomí toho, ako sedíte či stojíte. Ak budete dbať na správne držanie tela, vaša chrbtica bude v optimálnej polohe a nápor na kĺby bude menší. Ak je vysoký, rýchlejšie sa opotrebujú a rýchlejšie sa u vás objavia vážnejšie problémy.

3. Pravidelný pohyb a cvičenie
Kĺbom tiež nepomôže, ak ich budeme úplne šetriť. Pohyb je prospešný a pravidelným cvičením sa posilnia svaly a väzivá, ktoré budú zmierňovať tlak vyvíjaný na kĺby. Čím silnejšie budú, tým budú lepšou oporou kĺbov a znížia riziko zranení. Pred každým cvičením je však potrebné venovať pozornosť aj zahriatiu, aby sa kĺby zohriali, prekrvili a boli na záťaž pripravené. Takisto pomôže správna obuv a správna technika prevedenia cvikov.

4. Diéta bohatá na správne živiny
Niektoré jedlá majú protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť zmierňovať osteoporózu. Ide napríklad o jedlá s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín, ktoré možno nájsť v tučných rybách. Zázvor má tiež silné protizápalové vlastnosti, ktoré by mohli byť prospešné pre vaše kĺby. Neuškodia, samozrejme, ani antioxidanty z ovocia a zeleniny. Z radov doplnkov výživy je populárnou voľbou kĺbová výživa, ktorá slúži aj ako prevencia.

Letný režim, pôvodne z : 20.05.2016.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist