SlovakFitness.sk

Výživa 21. 07. 2015

Ako sa v tele tvorí tuk?

ikonka
Nikto nie je spokojný, že ho má. Každý by sa ho najradšej zbavil, ale len niektorým snaživým šťastlivcom sa to podarí. Reč je o podkožnom tuku, ktorý kazí estetický dojem z nášho tela. Avšak ani väčšina z tých, ktorí sa môžu pochváliť tehličkami, nevie, ako sa vlastne tvorí.

Laik by povedal, že tuky naberiete, ak bude dlhšiu dobu prijímať cez jedlo viac energie ako jej vydáte fyzickými aktivitami. V podstate je to pravda, ale dnes sa na to pozrieme podrobnejšie. Vysvetlíme si, ako sa tukové bunky tvoria z prijímaného jedla.

Jedlo sa dostávajú do úst, kde sliny rozložia škrob na cukor. Ten spolu s tukmi a vodou z jedla ide do žalúdka. Pepsín a kyselina chlorovodíková ďalej jedlo rozkladá a tvorí zmiešaninu, ktorá putuje do dvanástnika, v ktorom sa rozpustí tuk vo vode. Enzýmy z pankreasu potom vstúpia do dvanástnika a rozložia cukor, tuky a bielkoviny. Všetko je potom v tekutej forme a vydáva sa na svoju vlastnú cestu.

Cukor

Cukor ide priamo do krvného obehu, niektoré orgány si z neho časť zoberú pre svoje fungovanie a zvyšok zostane nepovšimnutý. Niečo z neho zostane skladované v pečeni ako glykogén, no a to, čo zostane, sa mení na tuk a je uložené v tukových bunkách.

Tuky

Tuky sa dostávajú cez krvný obeh až do pečene, ktoré z nich určitú porciu spáli a časť premení na iné látky ako napríklad cholesterol. Zvyšok posiela do tukových buniek, kde čakajú na to, aby boli použité, ak si ich telo vyžiada.

Bielkoviny

Bielkoviny sa rozložia do peptidov, ktoré sú následne rozložené na aminokyseliny, ktoré sú absorbované a vstupujú do krvného obehu. Odtiaľ ide časť do svalových buniek a prebytočné sa vylúčia. Ako tuk sú skladované bielkoviny, ktoré sú prijaté nad množstvo, ktoré telo zvládne spracovať spomínaným procesom.

Z týchto riadkov vyplýva, že nie len cukor a tuky stoja za telesným tukom, ale aj prebytočný príjem bielkovín. Mnohí ich pritom prijímajú zbytočne veľa, lebo si myslia, že tak ľahšie naberú svaly. Prebytočné množstvo pritom takto príde nazmar a skončí trebárs ako pneumatika.

Ako tvorbe tukových zásob teda predísť? Nejedzte tak veľa. Snažte sa jesť menšie porcie každé 2 až 3 hodiny, čo vychádza na 5 až 6 jedál denne. Najľahšie sa do tukových zásob vkladajú tuky, ale nezabudnite na to, že sa na ne premenia aj prebytočné cukry a bielkoviny.

Článok bol pôvodne vydaný 21.5.2013.

Oznam: Od 2. júla do 2. septembra vám budeme v letnom režime prinášať články, ktoré sme publikovali pred rokmi, ale boli už zabudnuté. Úplne nové články prídu na rad opäť od 3. septembra.

O čom píše Úspech.MNE.sk?



Nahlásiť chybu

Mohlo by vás zaujímať:
jedna-jednoducha-zmena-k-nizsej-vaheJedna jednoduchá zmena k nižšej váhe mate-problem-schudnut-moze-to-byt-prekyslenim-organizmuMáte problém schudnúť? Môže to byť prekyslením organizmu najlepsie-zdroje-vlakninyNajlepšie zdroje vlákniny co-o-vas-hovori-vase-oblubene-jedloČo o vás hovorí vaše obľúbené jedlo ryza-biela-je-dobra-hneda-este-lepsiaRyža - biela je dobrá, hnedá ešte lepšia
Vylúčenie zodpovednosti: Informácie uverejnené v článku nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
Neprehliadnite
Najnovšie články
www.autodielyexpert.sk
Fitness diskusia
Databáza cvikov
E-knihy zadarmo!
Nájdete nás aj na Facebooku.NÁVRAT HORE  hore
E-KNIHY ZADARMO · COOKIES A OS. ÚDAJE · REKLAMA · KONTAKT

© 2013 - 2018 SlovakFitness.sk

Streftec - Webdesign & Media
TOPlist