V ideálnom prípade sa snažte strániť týmto jedlám a nápojom:
1. Alkohol - alkohol je uznávaný ako karcinogén, pretože zvyšuje riziko najmä rakoviny hrdla, pažeráka a pečene. To je ďalší dôvod, prečo by sa to s ním nemalo preháňať.
2. Spracované mäso, ako párky a klobásy - pri ich príprave dochádza k soleniu, údeniu, fermentácií a iným procesom, ktoré z týchto výrobkov robia postrach pre vaše zdravie. Výskumy ukázali, že ide o karcinogén zasahujúci najmú hrubé črevo.
3. Červené mäso - červené mäso by ste tiež mali jesť len občasne a s mierou, pretože podľa štúdie Svetovej zdravotníckej organizácie podporuje rakovinu hrubého čreva, pankreasu a prostaty.
4. Vysmážané mäso - určité metódy prípravy mäsa zvyšujú jeho potenciál podporovania rakoviny. Ide najmä o vysmážanie a grilovanie, pri ktorých vznikajú karcinogénne látky.
5. Ryby na čínsky spôsob - ide o jedlo, s ktorým sa skôr stretnete na exotickej dovolenke. Ide o ryby, ktoré sú konzervované v soli. Podporujú vznik rakoviny žalúdka a nosohltanu, hlavne, ak sú konzumované aj v detstve.
6. Horúce nápoje - nedávna štúdia prišla na to, že nápoje, ktoré sú pité pri teplote vyššej ako 65 stupňov Celzia, zvyšujú pravdepodobnosť rakoviny. Netýka sa to však nevyhnutne len nápojov (kávy, čaju, kakaa), ale aj polievok.
7. Mliečne produkty - v tomto prípade treba dodať „možno“. Vedci sa totiž ešte nezjednotili v názore. Niektoré údaje však hovoria o prepojení mliečnych výrobkov s vyšším rizikom rakoviny (najmä prostaty, semenníkov a vaječníka), no nie sú dostatočne presvedčivé, aby sa mohol urobiť stopercentný záver.
Zdroj: Insider
Čítať ďalší článok:
Akými spôsobmi si z behania môžete opäť urobiť zábavu? Zdieľať na Facebooku