Nasledujúce mrazené jedlá by ste mali mať pripravené v mrazničke, ak chcete mať pre prípad potreby k dispozícii zdravé a pohodlné jedlo:
1. Hrášok – pol šálky mrazeného hráčku vám dodá 4 gramy bielkovín a 3,5 gramov vlákniny. Je pritom všestranný a môžete si ho pridať skoro ku každému jedlu. Vo vriacej vode sa rozmrazí skoro instantne.
2. Špenát – je plný antioxidantov, ktoré vás ochránia pred ochoreniami a telu dodá aj železo, horčík a vápnik. Podporuje rast zdravých baktérií v žalúdku. Mrazený sa hodí do miešaných nápojov, cestovín či omelety.
3. Zeleninové špirálky – ak chcete mať po ruke rýchlu a nízkokalorickú náhradu cestovín, urobte si z niektorých druhov zeleniny (cuketa, mrkva, tekvica...) špirály a zamrazte. Príprava potom už bude ľahká.
4. Bobuľovité ovocie – z ovocia sa najlepšie zmrazujú banány či bobuľovité druhy, akú sú čučoriedky, jahody, maliny, ríbezle a podobne. Hodia sa do smoothies alebo ako doplnok k ovsenej kaši či gréckemu jogurtu. Bobuľovité ovocie obsahuje veľa antioxidantov a mrazením ich koncentrácia dokonca stúpa.
5. Celozrnné pečivo – zamrazte si na horšie čas celozrnné pečivo – čím skôr, tým lepšie (bude po rozmrazení mäkšie, „čerstvejšie“). Snažte sa ho následne do 2-3 mesiacov skonzumovať.
6. Orechy – toto vás asi prekvapí, ale najlepším spôsobom, ako skladovať orechy, je zamraziť ich. Tak si udržia kvalitu aj dva roky, kým pri izbovej teplote len pár mesiacov. orechy sú zdrojom zdravých tukov, vlákniny a bielkovín.
7. Hnedá ryža – možno aj toto trochu prekvapí. Príprava hnedej ryže zrejme nebude veľkým problémom pre väčšinu z nás, ale ak ju chcete mať jej prípravu ešte pohodlnejšiu, zamrazte si porciu a potom vám ju stačí len ohriať.
8. Krevety – sú výborným zdrojom bielkovín a pomerne ľahko sa kombinujú s inými ingredienciami. Je dobré mať ich po ruke a mrazením nič nepokazíte.
9. Celý pokrm – ak chcete mať pripravený hotový pokrm trebárs na obed, nie je problém si nejaké jedlo urobiť dopredu a zamraziť celé. Alebo si zamrazte časť jedla, ktorá vám zostane. Pred mrazením si ju naporciujte a rozmrazujte pomaly.
Čítať ďalší článok:
Spevnite si hrudník, chrbát, ruky a páľte popritom tuky Zdieľať na Facebooku