InstagramFacebookYoutube
Výživa

Dodajú vám energiu: Jedlá, ktoré bojujú proti únave

18. 2. 2022
Dodajú vám energiu: Jedlá, ktoré bojujú proti únave
Vášmu telu dodáva energiu to, čo do neho vkladáte. Ak sa chcete uistiť, že budete plní energie, vyberajte si jedlá, ktoré prospejú aj vášmu zdraviu. Niekoľko takých vám prinášame v tomto článku.

Viete prečo ste unavení, ak zjete veľký obed? Pretože vaše telo smeruje energiu procesu trávenia. Preto je dobré jedávať menšie porcie ľahších jedál. Okrem toho, že si na nich môžete pochutiť, budete nimi bojovať aj proti únave a ešte k tomu aj schudnete. O ktoré jedlá ide?

Ovocie a zelenina – čím čerstvejšie je vaše jedlo, tým viac živín obsahuje. Ovocie a zelenina obsahujú veľa zdraviu prospešných látok, pričom tak nezaťažujú tráviaci systém.

Článok pokračuje pod reklamou


Nespracované pokrmy – mnoho spracovaných jedál je chutných, ale za akú cenu? Obsahujú veľa kalórií, cukru, sodíka, nezdravých tukov a iných umelých látok, ktoré stoja za poklesom energie. Nemajú ani veľa zdraviu prospešných účinkov.

Netučné bielkoviny – netučné mäso, napríklad z hydiny či rýb, vám dodá kvalitné bielkoviny, ale obsahuje menej zlých tukov. Ryby navyše obsahujú dobré tuky, ktoré sú prospešné pre srdce.

Komplexné sacharidy – celozrnné produkty sú omnoho prospešnejšie pre vaše zdravie a prísun dlhotrvajúcej energie, ako produkty z bielej múky a jednoduchých cukrov, ktoré podporujú priberanie i pocity únavy. Napomáha tomu aj vláknina.

Zdravé tuky – tuky z orechov a semien patria medzi najlepšie živiny pre porazenie únavy i hladu. Výber je pritom taký pestrý, že si každý nájde svoju dobrotu.

Banány – z konkrétnych druhov ovocia je kráľom boja proti únave banán, ktorý nie bezdôvodne využívajú aj vrcholoví športovci. Obsahuje ideálne množstvo sacharidov, vlákninu, draslík i vitamíny.

Ovsené vločky – mnoho ľudí ich konzumuje ráno, pretože im dodávajú energiu. Nemusíte sa ich však jesť aj cez deň. Obsahujú vlákninu a dokonca aj trochu bielkovín.

Chia semená – sú excelentným zdrojom dlhotrvajúcej energie vďaka obsahu sacharidov, vlákniny a zdravých tukov. Bojujú proti zápalom a posilňujú srdce. Hodia sa aj popoludní.

Nápoje bez kofeínu – ak počas dňa neprijímate dostatok vody, budete unavení. Voda je základom pre optimálne fungovanie tela. Mnoho ľudí si energiu dodáva aj kávou alebo nápojmi s obsahom kofeínu. A hoci po ňom môžete cítiť dávku krátkodobej energie, v skutočnosti ju telu nedodáva a pri nesprávnom dávkovaní môže viesť k energetickej kríze.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist