InstagramFacebookYoutube
Výživa

6 spôsobov, akými môžete predísť dehydratácii

28. 6. 2022
6 spôsobov, akými môžete predísť dehydratácii
Máme tu opäť teplé letné počasie a viac aktivít, ktoré môžeme robiť vonku. S tým sa zvyšuje aj riziko dehydratácie. Nedostatok vody pre váš organizmus nie je vítaná vec a v lete to platí dvojnásobne. Ako jej zabrániť?

Dehydratáciu spôsobujú zdravotné komplikácie, ako sú hnačka, vracanie, horúčka, ale aj významné potenie a najmä neprijímanie dostatku tekutín. Jej príznakmi sú napríklad únava, bolesti hlavy, závrate, sucho v ústach, strata chute do jedla, sčervenaná koža, svalové kŕče, zápcha či podráždenosť.

Dehydratácia znižuje vašu výkonnosť a vážna dehydratácia môže spôsobiť aj problémy, ktoré si vypýtajú zdravotnícku pozornosť, ako je mentálna zmätenosť či kolaps, v mimoriadnych prípadoch mŕtvica. Neprospieva srdcu ani obličkám. Ako jej predísť?

Článok pokračuje pod reklamou


Pite pravidelne počas celého dňa

Nečakajte na to, keď budete cítiť smäd. Dopĺňajte si tekutiny pravidelne tak, aby ste smäd necítili. To už je symptóm nastupujúcej dehydratácie. Pite v pravidelných intervaloch a o niečo viac, ak ste vonku na slnku alebo ak sa venujete intenzívnej fyzickej aktivite.

Pite nápoje s obsahom elektrolytov

Elektrolyty sú dôležité minerály ako sodík, draslík, horčík, vápnik, fosfor či chlorid. O ne prichádzame aj potením. Aby ste túto stratu vykompenzovali, mohli by ste zvážiť príjem nápojov, ktoré ich obsahujú. Väčšina z nich chutí dobre a je dostupná aj za dobrú cenu.

Na slnku buďte obozretní

Ak ste vonku cez najteplejšie obdobie dna, noste šiltovku, slnečné okuliare a opaľovací krém. Vyhľadávajte skôr tieň a snažte sa vyhnúť dlhodobému pobytu na slnku. Ak sa cítite po pobyte vonku zle, pote veľa tekutín a nájdite si chladnejšie miesto, aby ste si znížili telesnú teplotu. Pomôcť môže aj studená sprcha.

Vyhýbajte sa alkoholu a kofeínu

Alkohol a káva (alebo iný na kofeín bohatý nápoj) majú jednu vec spoločnú – môžu zhoršiť dehydratáciu. Sú to nápoje známe pre svoj diuretický efekt, čo znamená, že pomáhajú vášmu telu zbavovať sa tekutín z krvi. Ak ich už pijete, uistite sa, že spolu s nimi prijímate aj dostatok vody.

Jedzte hydratujúce jedlá

Doplniť tekutiny si nemusíte len pomocou pitia. Vodu obsahuje aj mnoho druhov ovocia a zeleniny. Za zmienku stoja rôzne druhy melónov, jahody, maliny, hrušky, jablká, hrozno, slivky, broskyne, uhorky, rajčiny a podobne.

Kontrolujte si svoj moč

Ak to budete robiť, budete môcť lepšie prechádzať dehydratácii. Farba moču vám toho totiž v tomto smere prezradí veľa. Ak je moč čistý alebo svetlý, vody máte zrejme dostatok. Ak je však tmavší, je to znak toho, že by ste mali príjem vody zvýšiť.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist