InstagramFacebookYoutube
Výživa

Jedlá, ktoré by ste mali jesť pre zdravé kĺby

11. novembra 2022
Jedlá, ktoré by ste mali jesť pre zdravé kĺby
Cítite sa stuhnuto, keď sa snažíte postaviť zo sedačky? Vŕzgajú vám kolená pri dlhšej prechádzke? Možno je na čase, aby ste začali venovať svoju pozornosť aj zdraviu vašich kĺbov. Dobrou správou je, že ho pozitívne môžete ovplyvniť aj stravou.

Vybalansovaná strava s minimálnym obsahom spracovaných jedál vám dáva šancu mať zdravé kĺby. Treba prijímať dostatok ovocia a zeleniny, pričom by ste vo svojej výžive mali dávať na prominentnejšie miesto aj nasledujúcich päť potravín.

Losos

Či už ide o čerstvého lososa alebo toho z konzervy, prinesie vám veľa omega-3 mastných kyselín, ktoré majú protizápalové účinky a preukázateľne podporujú zdravie kĺbov. Týždenne by ste si ho mali dopriať dva- až trikrát. Podobné účinky majú pritom aj iné druhy mastných rýb.

Článok pokračuje pod reklamou


Brokolica

Je plná antioxidantov, pričom jeden z nich, sulforafán, ktorý bojuje proti artitíde a spomaľuje proces opotrebenia kĺbov. Brokolica je pritom jednou zo super potravín, ktoré majú najväčší prínos pre naše celkové zdravie. Mali by ste ju preto jedávať čo najčastejšie.

Kurkuma

Toto korenie sa využíva už nepamätí v tradičnej ázijskej medicíne. Má protizápalové účinky, čo sa pri prevencii problémov s kĺbmi hodí. Zároveň však podporuje aj činnosť pečene či tráviaceho systému. Jej využitie v kuchyni je pritom pestré.

Zelený čaj

Zelený čaj je bohatý na polyfenoly, ktoré zohrávajú úlohu v boji tela s voľnými radikálmi, vďaka čomu budú aj vaše kĺby spokojné. Aby ste si ním zlepšili svoje zdravie, mali by ste piť minimálne tri šálky denne.

Extra panenský olivový olej

Extra panenský olivový olej obsahuje antioxidanty, ktoré môžu redukovať zápaly v kĺboch a obmedzovať ich bolestivosť. Tiež obsahuje aj omega-3 mastné kyseliny, o ktorých význame pre zdravie kĺbov sme už hovorili.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist