Vytvoriť si uvoľňujúci atmosféru je ďalšou dôležitou súčasťou týchto sviatkov. Preto sa nechcete príliš stresovať a jedenie si užívate. To však neznamená, že by ste nemali aspoň dbať na to, aby boli vaše jedlá aj výživné. Nasledujúcimi tipmi si ich vylepšíte bez toho, aby ste obetovali chuť.
Využite viac zeleniny
Sviatky treba zobrať ako príležitosť obohatiť si svoju stravu o široké spektrum druhov zeleniny. Nestačia len suroviny v zemiakovom šaláte či kapusta v kapustnici. Snažte sa rozšíriť aj prílohy o kvalitné zdroje vlákniny, vitamín a minerálov. Nezabudnite na papriku, rajčiny, cviklu, špenát, ružičkový kel a podobne.Pridajte jedlá bohaté na vitamín D
Počas kratších dní je väčšou výzvou získať prirodzene dostatok vitamínu D, ktoré telo získava najmä zo slnečného žiarenia. Je pritom dôležitý pre zdravé kosti, srdce, silnejší imunitný systém a znižovanie rizika rakoviny. Myslite naň pritom aj vo vašej sviatočnej strave. Obsahujú ho hríby, vajcia či obohatené mlieko.Nebojte sa byliniek a korenín
Bylinky a koreniny nie sú svojou formou také dominantné, ale môžu vášmu pokrmu dodať iskru a zároveň majú aj prínosy pre vaše zdravie. využívajte ich v dressingoch, marinádach, nádievkach, dochuťte si nimi zeleninu, vytvárajte si čaje či džúsy.Obmedzte sodík
Sodík je dôležitým minerálom, no mnoho ľudí ho prijíma v nadbytočnom množstve, ktoré už môže viesť aj k zdravotným problémom. Preto si dávajte pozor na spracované jedlá konzervovanú zeleninu. Skúste namiesto soli viac využívať korenie, zeleninu radšej kupujte mrazenú, pečivo si robte svoje vlastné a orechy servírujte nesolené.Robte rozumné substitúcie
Namiesto šľahačky skúste využiť biely jogurt, nahraďte časť oleja alebo masla v sladkých receptoch jablkovou šťavou pre viac živín, nahraďte v jedlách obyčajný olej alebo masla olivovým olejom, využívajte špaldovú či celozrnnú múku, nahraďte biele pečivo celozrnným, bielu ryžu hnedou, namiesto mliečnej alebo bielej čokolády využívajte tmavú a podobne. Jedlá tak budú razom výživnejšie.Vylepšite si dezerty
Medzi populárne sviatočné jedlá patria nepochybne dezerty, rôzne koláče a zákusky. Každý si nájde ten svoj obľúbený. Väčšinou ich tvoria múka, cukor, vajcia či mlieko. Žiadna stopa po ničom výživnom. Skúste sa zamyslieť, či by ste do receptov nemohli zaangažovať viac jabĺk, bobuľovitého ovocia, celozrnnej múky, ovsených vločiek, škorice, tekvice a podobne.Čítať ďalší článok:
Vybudujte si väčší hrudník technikou a tréningom zo starej školy Zdieľať na Facebooku