InstagramFacebookYoutube
Kulturistika

Návrat do roku 2021: Boj o titul Mr. Olympia zviedli dvaja šampióni

15. decembra 2022

Opäť je tu vrchol sezóny profesionálnej kulturistiky, prestížna súťaž Mr. Olympia. Tento ročník svoj príbeh ešte len napíše v nasledujúcich dňoch, no minulý už je zapísaný v dejinách. A my si ho teraz, ako býva u nás každoročne zvykom, pripomenieme.

V roku 2021 sa Olympia Weekend uskutočnil v prvej polovici októbra v americkom meste Orlando zo štátu Florida. S najvyššími ambíciami tam prišiel Mamdouh Elssbiay, ktorý rok predtým získal premiérovo Sandowovu sošku.

„Pracoval som tvrdo, aby som sám seba zdolal a to sa mi aj podarilo,“ povedal pred súťažou, pred ktorou navážil 138 kilogramov.

Článok pokračuje pod reklamou


Jeden z najväčších vyzývateľov William Bonac povedal, že veľkosť samá o sebe nič neznamená, a víťaz súťaže z roku 2019, Brandon Curry, poznamenal, že veľkosť je dôležitá, no musíte ju vedieť aj využiť. To bývalo v minulosti problém práve Elssbiaya.

Už v piatok bolo jasnejšie, aké bude rozloženie síl. Semifinále ukázalo, že ambície Bonaca sú prehnané a zaradil sa skôr do druhej vlny borcov s Hadim Choopanom, Hunterom Labradom a Nickom Walkerom, ktorý si získal miestne obecenstvo. Elssbiay ukázal, že nebude len o mohutnosti a najbližšie k nemu mal Curry. Oni dvaja na záver stáli na pódiu osamote.

Pred sobotným finále sme spoznali šampióna v nižšej váhovej kategórii do 212 libier, v ktorej titul obhajoval Shaun Clarida. O titul sa pobili on, Kamal Elgargni a Derek Lunsford. Súboj posledných dvoch šampiónov dopadol v prospech Claridu, no Lunsford už bol nad jeho sily.

Rodák z americkej Indiany si konečne splnil sen, ku ktorému mal už niekoľkokrát blízko. Prišiel v skvelej forme bez žiadnych znateľných slabín a pripravenosťou kombinovanou s jeho telesnou stavbou porazil o 10 cm nižšieho Claridu, ktorý však v pripravenosti veľa nestrácal. Jednoducho však nepôsobil tak mohutne.

V sobotu Elssbiay potvrdil svoju formu a stal sa prvým úspešným obhajcom titul od roku 2017, kedy svoj siedmy titul po sebe získal Phil Heath. Vo finále zdolal Curryho a stal sa 11. kulturistom, ktorý Sandowovu sošku získal viac ako raz. Vyrovnal Franca Columba a Larryho Scotta.

Ambiciózny Bonac nakoniec skončil až šiesty. Pred neho sa dostali aj Choopan, Labrada a Walker. Šampiónom fanúšikov sa stal druhýkrát po sebe Choopan.

Výsledky Mr. Olympia 2021: 1. Mamdouh Elssbiay, 2. Brandon Curry, 3. Hadi Choopan, 4. Hunter Labrada, 5. Nick Walker, 6. William Bonac, 7. Iain Valliere, 8. Luis Rodriguez, 9. Akim Williams, 10. Mohamed Shaaban, 11. Roelly Winklaar, 12. James Hollingshead, 13. Hassan Mostafa, 14. Patrick Moore, 15. Regan Grimes, 16. Andrea Presti.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist