InstagramFacebookYoutube
Výživa

Banány podporujú chudnutie. Hneď niekoľkými spôsobmi

17. 1. 2023
Banány podporujú chudnutie. Hneď niekoľkými spôsobmi
Banány nevyzerajú ako ovocie, na ktoré by ste si spomenuli, keď sa snažíte chudnúť. Často siahate po bobuľovitom ovocí. Na tom nie je nič zlé, no aj banány sú pri spaľovaní tukov užitočné. Nemusíte sa ich báť ani napriek tomu, že vám dodávajú veľkú dávku energie.

Banány patria medzi druhy ovocia s väčším počtom sacharidov a cukrov, a preto si mnohí ľudia myslia, že nie sú vhodné do diéty. V skutočnosti sú však jedným z najlepších druhov ovocia pre proces chudnutia. Ich nasledujúcich sedem prínosov vás presvedčí o tom, že si zaslúžia miesto vo vašej strave:

Zlepšujú trávenie – nezrelé zelené banány sú výborným zdrojom prebiotík, ktoré majú prospešný vplyv na zdravie nášho tráviaceho systému. Čím ho máte lepší, tým dlhšie budete sýti a menej toho zjete pri ďalšom jedle.

Článok pokračuje pod reklamou


Obsahujú vlákninu – stredne veľký banán obsahuje zhruba tri gramy vlákniny, ktorá vám pomôže udržať vás dlhšie v sýtom stave. Tento efekt umocníte, ak k banánom doplníte bielkoviny (napríklad z gréckeho jogurtu).

Nahradia dezert – pre svoju chuť sú veľmi dobrým druhom ovocia na nahradenie sladkostí vo vašej strave. Potenciálne tak prijmete menej kalórií a určite viac cenných živín. Nehovoriac o tom, že vás lepšie zasýtia.

Predchádzajú prejedaniu – majú relatívne nízky obsah kalórií a vysoký obsah vlákniny, vďaka čomu vás pomôžu nasýtiť na dlhší čas bez toho, aby sa destabilizoval krvný cukor a spustil sa u vás pocit hladu, ktorý prejde nakoniec až do prejedenia.

Stabilizujú krvný cukor – banány zlepšujú inzulínovú senzitivitu, čím sa pomáha efektívnejšie spracovávať glukózu a tým telo zbavovať potenciálnych prekážok v procese chudnutia.

Zlepšujú spánok – banány obsahujú melatonín, ktorý podporuje kvalitu spánku. A čím lepší spánok mávate, tým viac energie na cvičenie budete mať a tým menej hladu budete pociťovať.

Zefektívňujú tréning – banány vám dokážu dodať energiu, ktorú efektívne využijete pri športovaní alebo cvičení. Navyše, vďaka obsahu draslíka pomáhajú predchádzať svalovým kŕčom, takže aj vaša výkonnosť bude lepšia.

Pozri aj: Banány v sebe skrývajú veľkú silu


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist