InstagramFacebookYoutube
Tréning

Takto sa cvičením zbavíte stresu bez zvýšenia hladiny kortizolu

16. 1. 2023
Takto sa cvičením zbavíte stresu bez zvýšenia hladiny kortizolu
Cvičenie sa považuje za výborný nástroj na posilnenie nie len fyzického, ale aj mentálneho zdravia. Dá sa využiť aj na zníženie stresu, hoci niektorí ľudia sa obávajú toho, že telo takýmto spôsobom dostanú ešte pod väčší tlak.

Aj pri cvičení platí, že všetkého príliš škodí. Je pravdou, že cvičenie môže zvyšovať tlak na naše telo. Preto je vhodná nájsť správnu rovnováhu, pri ktorej sa nezvýši hladina kortizolu a endorfíny sa postarajú o zníženie stresu mentálneho.

Za najlepší druh cvičenia na duševné uvoľnenie sa považuje aeróbne cvičenie, ako je bicyklovanie, behanie či plávanie, v ideálnom prípade na čerstvom vzduchu. Prínosom však vie byť aj posilňovanie. Či už si vyberiete jedno alebo druhé, treba pri tom uplatniť nasledujúce tipy, aby ste zatočili so stresom a nezvýšili si hladinu stresového hormónu:

Článok pokračuje pod reklamou


Vždy začínajte a končite pozvoľna – kľúčovým dôvodom, prečo sa ľudia po cvičení cítia vystresovaní, je, že zanedbávajú prípravu na tréning a proces vychladnutia. Pred cvičením sa treba pozvoľna zahriať a po cvičení venovať pár minút strečingu.

Cvičte kratšie, ale častejšie – cvičenie dlhšie ako je hodina zvyšuje významne hladinu kortizolu, preto sa snažte cvičiť kratšie. Optimálnym časom cvičenia by mohlo byť 30-45 minút. Cvičte pritom radšej častejšie a pravidelne – aspoň 3-4 razy do týždňa.

Zamerajte sa na aeróbne činnosti – oba spôsoby cvičenia vám môžu pomôcť po mentálnej stránke, ale to aeróbne so sebou prináša nižšie riziko zvýšenia hladiny kortizolu. Zabúdať by ste však nemalo ani na anaeróbny tréning, len to s ním tak nepreháňajte, ak vám ide o zníženie stresu.

Cvičte vonku – nemusí byť mentálne najpríjemnejšie cvičiť medzi štyrmi stenami. Čerstvý vzduch, slnečné žiarenie a príroda vás dokážu mentálne uvoľniť ešte o niečo ľahšie. Prospieť vám môže aj turistika či rôzne športy.

Počúvajte hudbu i svoje telo – pustite si počas cvičenia svoju obľúbenú hudbu, ktorá je zároveň energická. Bude sa vám cvičiť ľahšie a rýchlejšie sa dostanete do nálady. Počúvať však treba aj vlastné telo, najmä, aby ste sa nepreťažili a nevyčerpali. Keď cítite, že k tomu smerujete, ukončite tréningovú jednotku a zamerajte sa na regeneráciu.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist