InstagramFacebookYoutube
Motivácia

Tieto chyby vás delia od úspechu pri cvičení

3. 9. 2023
Tieto chyby vás delia od úspechu pri cvičení
Ambícia je dobrá vec. Pomáha nás doviesť k nášmu cieľu. Ak sa však k nemu chcete dopracovať čo najrýchlejšie a bez toho, aby ste sa na svojej ceste stratili, musíte sa vyvarovať niekoľkým chybám.

Nasledujúcich sedem vecí môže spomaľovať vaše pokroky pri cvičení:

Nedržíte sa plánu – ak máte svoj cieľ, zrejme ste si stanovili aj plán, ktorý vám pomôže k jeho dosiahnutiu. Najhoršou chybou potom je, keď sa toho plánu zrieknete. Nemôžete skákať od jedného plánu k druhému príliš často. Platí to aj u tréningových programov. Držte sa jedného aspoň tri mesiace.

Článok pokračuje pod reklamou


Máte striktnú uzávierku – ak si pevne stanovíte, že do určitého dňa si vybudujete tehličky, pripravujete sa na potenciálne sklamanie. Takéto uzávierky môžu vytvoriť pocit zlyhania, keď svoj cieľ nesplníte, čo vás môže odradiť od ďalšej snahy. Dôležité je cítiť sa dobre a dosahovať pokroky.

Máte prístup všetko alebo nič – častou chybou je aj to, že sa cvičenci snažia toho urobiť príliš veľa príliš skoro. Prílišný zápal škodí. Nemusí viesť len k pomalším výsledkom, ale aj k pretrénovaniu a zraneniam. Spočiatku by intenzita vašich tréningov mala byť nízka a postupne rásť.

Vyhýbate sa ťažkým váham – aj keď chcete len chudnúť, mali by ste sa venovať posilňovaniu. Pri ňom však nie je efektívne využívať ľahké váhy a nedostatočný počet opakvaní. Nebojte sa aj ťažkých váh, s ktorými dokážete urobiť len 8-12 opakovaní. Čím viac svalov budete mať, tým rýchlejšie sa vám bude aj chudnúť.

Kladiete ego pred techniku – ak chcete byť lepší ako vybraná osoba, budete robiť veci, ktoré budú narúšať vaše pokroky. Jednoducho povedané – budete na pílu tlačiť až príliš. Nikdy by ste sa v tréningu nemali riadiť egom, ale rozumom. Inak budete riskovať pomalšie pokroky či dokonca zranenie.

Nevenujete sa strečingu – po každom tréningu by ste si mali precvičiť svaly, aby ste podporili regeneráciu a udržali svaly v čo najlepšej kondícii. Taktiež by ste sa mali pred tréningom zahriať, aby ste trénovali čo najefektívnejšie a obmedzili riziko zranení.

Podceňujete výživu – pri cvičení nejde len o to, čo urobíte v posilňovni. Dôležitá je aj strava, ktorou telu dodávate potrebné živiny, aby bolo zdravé a schopné napredovania. Kľúčové sú bielkoviny, ktoré pomáhajú budovať a zaceľovať svaly, ako aj sacharidy, ktoré vám dodajú energiu.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist