Orechy sú bohaté na prospešné tuky, vitamíny, minerály a antioxidanty. Ich nutričný profil sa mení v závislosti od druhu, no vo všeobecnosti pre nás nie sú zlé. Najviac bielkovín nájdeme v arašidoch (áno, v skutočnosti ide o strukovinu), kešu, mandliach a pistáciách. Najviac tuku je vo vlašských orechoch, lieskových orechoch, makadamových orechoch či pekanových orechoch. Pekanové orechy majú najvyšší podiel sacharidov.
Novella Lui z Eating Well poukázala na šesť vecí, ktoré sa stanú, ak budete jedávať orechy denne:
1. Zlepší sa vám cholesterol – ľudia, ktorí konzumujú 50 až 100 gramov orechov päťkrát do týždňa majú významne nižšiu hladinu zlého LDL cholesterolu. Lieskové orechy, pistácie a vlašské orechy zase pozitívne vplývajú na hladinu dobrého HDL cholesterolu. Mandle, vlašské orechy a pekanové orechy znižujú hladinu celkového cholesterolu.
2. Prijmete viac antioxidantov – orechy obsahujú flavonoidy, ktoré chránia pred voľnými radikálmi, ktoré by mohli viesť k vyššiemu riziku srdcovocievnych porúch. Mandle a kešu obsahujú aj veľa tokoferolu, ktorý znižuje zápaly a riziko rakoviny.
3. Možno aj schudnete – vedci zistili, že konzumácia orechov nevedie k obezite aj napriek ich kalorickej hustote. Jedna až dve porcie orechov týždenne bolo dokonca spojených s chudnutím. Ďalšia štúdia zistila, že 28 gramov orechov denne znížilo riziko priberania, nadváhy i obezity v porovnaní s tými, čo orechy nejedli.
4. Možno si znížite riziko rakoviny hrubého čreva – antioxidačné a protizápalové účinky by mohli zabrániť v raste nádoru. Zistilo sa, že pravidelná konzumácia orechov by mohla znížiť riziko najmä rakoviny hrubého čreva. V tomto smere je však ešte potrebnej viac vedeckej práce, aby sa to dalo tvrdiť s istotou.
5. Zvýšite si príjem sodíka – ak budete konzumovať solené alebo ochutené orechy, významne si zvýšite príjem sodíka. A to môže viesť k vyššiemu krvnému tlaku a väčšiemu riziko srdcovocievnych ochorení, mŕtvice a zlyhaniu srdca. Nesolené orechy sú lepšie alternatíva.
6. Môžete to prehnať so selénom – niektoré orechy, najmä brazílske orechy, obsahujú veľa selénu. Už dva brazílske orechy naplnia jeho dennú potrebu. Ľahko sa ním teda „predávkujete“, čo môže viesť k únave, slabosti a pocitom mravčenia alebo pálenia.
Čítať ďalší článok:
Tréning s bosými nohami? Má takéto výhody a prínosy Zdieľať na Facebooku