InstagramFacebookYoutube
Výživa

Čo sa stane s vašim telom, ak budete každý deň jedávať orechy?

20. októbra 2023
Čo sa stane s vašim telom, ak budete každý deň jedávať orechy?
Orechy sú známe pre svoj pozitívny vplyv na zdravie ľudského tela. Stále sa ich však niektorí ľudia boja pre ich vyšší kalorický obsah. Čo sa stane, ak ich budete jedávať každý deň? Skutočne priberiete?

Orechy sú bohaté na prospešné tuky, vitamíny, minerály a antioxidanty. Ich nutričný profil sa mení v závislosti od druhu, no vo všeobecnosti pre nás nie sú zlé. Najviac bielkovín nájdeme v arašidoch (áno, v skutočnosti ide o strukovinu), kešu, mandliach a pistáciách. Najviac tuku je vo vlašských orechoch, lieskových orechoch, makadamových orechoch či pekanových orechoch. Pekanové orechy majú najvyšší podiel sacharidov.

Novella Lui z Eating Well poukázala na šesť vecí, ktoré sa stanú, ak budete jedávať orechy denne:

Článok pokračuje pod reklamou


1. Zlepší sa vám cholesterol – ľudia, ktorí konzumujú 50 až 100 gramov orechov päťkrát do týždňa majú významne nižšiu hladinu zlého LDL cholesterolu. Lieskové orechy, pistácie a vlašské orechy zase pozitívne vplývajú na hladinu dobrého HDL cholesterolu. Mandle, vlašské orechy a pekanové orechy znižujú hladinu celkového cholesterolu.

2. Prijmete viac antioxidantov – orechy obsahujú flavonoidy, ktoré chránia pred voľnými radikálmi, ktoré by mohli viesť k vyššiemu riziku srdcovocievnych porúch. Mandle a kešu obsahujú aj veľa tokoferolu, ktorý znižuje zápaly a riziko rakoviny.

3. Možno aj schudnete – vedci zistili, že konzumácia orechov nevedie k obezite aj napriek ich kalorickej hustote. Jedna až dve porcie orechov týždenne bolo dokonca spojených s chudnutím. Ďalšia štúdia zistila, že 28 gramov orechov denne znížilo riziko priberania, nadváhy i obezity v porovnaní s tými, čo orechy nejedli.

4. Možno si znížite riziko rakoviny hrubého čreva – antioxidačné a protizápalové účinky by mohli zabrániť v raste nádoru. Zistilo sa, že pravidelná konzumácia orechov by mohla znížiť riziko najmä rakoviny hrubého čreva. V tomto smere je však ešte potrebnej viac vedeckej práce, aby sa to dalo tvrdiť s istotou.

5. Zvýšite si príjem sodíka – ak budete konzumovať solené alebo ochutené orechy, významne si zvýšite príjem sodíka. A to môže viesť k vyššiemu krvnému tlaku a väčšiemu riziko srdcovocievnych ochorení, mŕtvice a zlyhaniu srdca. Nesolené orechy sú lepšie alternatíva.

6. Môžete to prehnať so selénom – niektoré orechy, najmä brazílske orechy, obsahujú veľa selénu. Už dva brazílske orechy naplnia jeho dennú potrebu. Ľahko sa ním teda „predávkujete“, čo môže viesť k únave, slabosti a pocitom mravčenia alebo pálenia.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist