InstagramFacebookYoutube
Výživa

5 mýtov o jedení tukov, ktorým by ste mali prestať veriť

19. 3. 2024
5 mýtov o jedení tukov, ktorým by ste mali prestať veriť
Ak je jedna makroživina, ktorá si nezaslúži takú zlú reputáciu, akú ma, tak sú to tuky. Ľudia sa ich snažia v strave obmedzovať, pritom by ich možno mohli jedávať aj viac.

Tuky majú zlú povesť možno aj preto, že sa volajú rovnako, ako tkanivo v našom tele, ktorého sa mnoho ľudí snaží zbaviť chudnutím. S tukmi ako živinou sa však spája niekoľko neprávd, na ktoré poukázala Kate Rockwoodová z magazínu Prevention.

Mýtus č.1: Tuky sú zlé pre vaše srdce

Mnoho tukov je užitočných pre vaše srdcovocievne zdravie. Ide o omega-3 mastné kyseliny, niektoré polynenasýtené tuky a prakticky všetky mononenasýtené tuky. Tuky z jedál, ako sú avokáda, semená, orechy či mastné ryby, pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu a obmedzovať zápaly.

Článok pokračuje pod reklamou


Mýtus č.2: Vysoko tučné jedlá so zlé pre váš cholesterol

Pravdou je, že to záleží na druhu tukov. Ak nasýtené alebo trans tuky nahradíte vo vašej výžive nenasýtenými, môžete stav svojho cholesterolu zlepšiť – zníži sa hladina toho zlého, zvýši hladina toho dobrého. Takéto tuky môžete získať z avokáda, strukovín či orechov.

Mýtus č.3: Z tukov priberáte

Ak jete príliš veľa sacharidov alebo príliš veľa bielkovín, priberiete na váhe. A to isté platí aj u tukov. Tuky samé o sebe však nespôsobia priberanie. Dokonca sa s úspechom využívajú pri chudnutí. Hoci obsahujú dvakrát viac kalórií ako bielkoviny či sacharidy, aj vás viac nasýtia.

Mýtus č.4: Nízkotučné alebo odtučnené potraviny sú zdravšie

Ak sa tuk v týchto druhoch potravín nahradí vysokým obsahom cukru, čo sa v drvivej väčšine prípadov deje, aby boli jedlá chutné, tak nie sú zdravšou alternatívou. Vďaka cukru znižujú inzulínovú senzitivitu, zvyšujú krvný tlak a zvyšujú hladinu triglyceridov v krvi. To všetko zvyšuje riziko srdcovocievnych ochorení.

Mýtus č.5: Všetky rastlinné tuky sú zdravé

Mnohé rastlinné tuky sú zdravé, ale nie všetky. Palmový olej či kokosový olej obsahujú veľmi veľa nasýtených tukov. Napríklad kokosový ich obsahuje 83 %, čo je viac ako ich obsahuje maslo (63 %) alebo tuk zo slaniny (39 %). Držte sa preto osvedčeného olivového oleja alebo skúste perilový olej.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist