Tuky majú zlú povesť možno aj preto, že sa volajú rovnako, ako tkanivo v našom tele, ktorého sa mnoho ľudí snaží zbaviť chudnutím. S tukmi ako živinou sa však spája niekoľko neprávd, na ktoré poukázala Kate Rockwoodová z magazínu Prevention.
Mýtus č.1: Tuky sú zlé pre vaše srdce
Mnoho tukov je užitočných pre vaše srdcovocievne zdravie. Ide o omega-3 mastné kyseliny, niektoré polynenasýtené tuky a prakticky všetky mononenasýtené tuky. Tuky z jedál, ako sú avokáda, semená, orechy či mastné ryby, pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu a obmedzovať zápaly.Mýtus č.2: Vysoko tučné jedlá so zlé pre váš cholesterol
Pravdou je, že to záleží na druhu tukov. Ak nasýtené alebo trans tuky nahradíte vo vašej výžive nenasýtenými, môžete stav svojho cholesterolu zlepšiť – zníži sa hladina toho zlého, zvýši hladina toho dobrého. Takéto tuky môžete získať z avokáda, strukovín či orechov.Mýtus č.3: Z tukov priberáte
Ak jete príliš veľa sacharidov alebo príliš veľa bielkovín, priberiete na váhe. A to isté platí aj u tukov. Tuky samé o sebe však nespôsobia priberanie. Dokonca sa s úspechom využívajú pri chudnutí. Hoci obsahujú dvakrát viac kalórií ako bielkoviny či sacharidy, aj vás viac nasýtia.Mýtus č.4: Nízkotučné alebo odtučnené potraviny sú zdravšie
Ak sa tuk v týchto druhoch potravín nahradí vysokým obsahom cukru, čo sa v drvivej väčšine prípadov deje, aby boli jedlá chutné, tak nie sú zdravšou alternatívou. Vďaka cukru znižujú inzulínovú senzitivitu, zvyšujú krvný tlak a zvyšujú hladinu triglyceridov v krvi. To všetko zvyšuje riziko srdcovocievnych ochorení.Mýtus č.5: Všetky rastlinné tuky sú zdravé
Mnohé rastlinné tuky sú zdravé, ale nie všetky. Palmový olej či kokosový olej obsahujú veľmi veľa nasýtených tukov. Napríklad kokosový ich obsahuje 83 %, čo je viac ako ich obsahuje maslo (63 %) alebo tuk zo slaniny (39 %). Držte sa preto osvedčeného olivového oleja alebo skúste perilový olej.Čítať ďalší článok:
Udržujte si silu celý život: Týchto 5 cvikov, by mal robiť každý Zdieľať na Facebooku