InstagramFacebookYoutube
Výživa

Dajte od nich ruky preč: Najnezdravšie druhy sacharidov

26. 3. 2024
Dajte od nich ruky preč: Najnezdravšie druhy sacharidov
Sacharidy sú pre mnohých postrachom, no pravdou je, že sú pre zdravú výživu dôležité. Problém však nastáva vtedy, keď sa to preháňa s konzumáciou tých nezdravých druhov. A na tie poukázala Melissa Rifkinová z Eat This, Not That!

Od ktorých sacharidov by ste mali dať ruky preč, ak nechcete priberať a zvyšovať riziko chronických ochorení?

Džem – je koncentrovaným zdrojom cukru. Hoci sú vyrábané z ovocia, v mnohých prípadoch obsahujú viac pridaného cukru ako samotného plodu.

Článok pokračuje pod reklamou


Ochutený jogurt – čistý jogurt môže byť zdrojom dôležitých živín, ako sú bielkoviny, vápnik a probiotiká. Väčšina ochutených jogurtov však obsahuje aj plno cukrov, čo z nich robí menej ideálnu alternatívu.

Sladké pečivo – obsahujú veľa pridaného cukru a často aj veľa tukov. Vďaka tomu sú nezdravým zdrojom sacharidov, ktorý by ste vo svojej strave mali obmedziť. Existujú už pritom aj zdravšie alternatívy, ktoré si môžete urobiť doma.

Biely chlieb – nenájdete v ňom významné množstvo vlákniny ani bielkovín, ale kopu sacharidov, z ktorých veľkú časť tvoria jednoduché cukry. A hoci celozrnný chlieb môže obsahovať o čosi viac kalórií, pre svoje živiny je lepšou alternatívou.

Tortily z bielej múky – je to u nich podobné ako v prípade bieleho chleba. Neobsahujú vlákninu, ale často pridaný cukor. Nenasýtia vás tak ako celozrnná alebo kukuričná alternatíva, ktoré sú lepšie aj z výživového pohľadu.

Cukríky – môžu byť aj ovocné, no platí, že sú plné cukru a často aj umelých dochucovadiel a farbív. Chýba im vláknina a akékoľvek cenné živiny.

Sladené cereálie – môže byť náročné im odolať, ale vedzte, že nejde o zdravé raňajky. Sú plné cukru a často neobsahujú veľa vlákniny. Spôsobujú výkyvy energie a nezasýtia vás.

Zmrzlina – podobne ako sladkosti, obsahuje veľa kalórií, cukrov a nasýtených tukov. Veľa ľudí to pritom s jej príjmom preháňa, čím sa jej negatívny vplyv ešte zvýrazňuje.

Sladená káva – šálky čiernej káva obsahuje veľmi málo kalórií a žiaden cukor. Ak si ju však začnete dochucovať a sladiť, môžete vytvoriť nápoj plný kalórií a cukrov.

Sirup – ide o zdroj cukru, ktorý vám síce môže dodať chuť, ale inak nič viac.

Ovocie v konzerve – ide síce o ovocie, ale naplnené pridaným cukrom a s výrazne redukovaným množstvom vlákniny v porovnaní s čerstvým ovocím.

Džús – ide o ďalší zdroj prázdnych kalórií, ktorý obsahuje len sacharidy a veľa pridaného cukru. Vedie k výraznému zdvihnutiu hladiny cukru v krvi, ktorý následným výrazným poklesom vedie k strate energie a rastu chuti do jedla.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist