Naše ďalšie weby: NHL KHL Osobný rozvoj
 
 
 
 
Reklama:
Výživa 19. 07. 2019

Cibuľa – rozplače, ale aj vylieči

ikonka
Vie rozplakať, ale pri pohľade na jej prospešné vlastnosti to budú slzy radosti. Cibuľa nemusí byť veľkým kamarátom mnohých ľudí, no aj tí si uvedomujú, že prináša prospech pre zdravie. A dnes si práve o tom popíšeme trochu viac.

Cibuľa sa odborne nazýva cesnak cibuľový a má skutočne podobné účinky ako cesnak. Jej divoký pôvod nie je dobre známy, ale odhaduje sa, že sa pestuje už viac ako 7000 rokov. Prvýkrát bola popísaná v roku 1753 Carolusom Lennaeusom a odvtedy sa u nej potvrdilo mnoho dovtedy vedecky nepodložených tvrdení. Už v dávnych časoch totiž bola okrem jedenie využívaná aj na liečbu mnohých ochorení a poranení.

Cibuľa je jednou z najbežnejších zelenín na svete a odhaduje sa, že ročne je pestovaných viac ako 9 miliónov akrov. Pre domáce využitie ju pestuje zhruba 170 krajín, pričom najväčšími producentmi sú Čína a India. Tie potom nasledujú USA, Egypt, Irán, Turecko a Pakistan.

Článok pokračuje pod reklamou


Nutričný profil cibule

Cibuľa je považovaná za prírodné antibiotikum a niet sa čomu čudovať, ak sa pozrieme na jej nutričné zloženie. Jedna cibuľa môže obsahovať až 30-50 miligramov vitamínu C, ktorý dopĺňajú aj vitamíny A, E, D, K, B1, B2, B3 a B6.

100 gramov surovej cibule je tvorených z prevažného množstva vody a preto obsahuje len 28 kalórií. Okrem vitamínov v nej nájdeme aj 5,6 gramu sacharidov a podstatné množstva draslíku, vápniku a horčíku. Červená obsahuje aj viac železa.

Cibuľa a jej výhody

Okrem toho, že má cibuľa preukázateľné silné antibakteriálne účinky, dokáže zabraňovať infekciám, hydratuje suchú pokožku, upokojuje nervy a zmierňuje poruchy trávenia. Prospešná je pri vykašliavaní hlienu a pôsobí aj pri bolesti hrdla. Umožňuje lepšie dýchať, podporuje činnosť obličiek a pomáha aj k lepšiemu spánku.

Okrem toho má význam pre srdcovocievne zdravie. Podporuje totiž krvný obeh, zabraňuje zhusťovaniu krvi, udržiava stabilnú hladinu cholesterolu a reguluje aj hladinu cukru v krvi. Taktiež dokáže odbúravať pozostatky dusíka.

PREČO PRI KRÁJANÍ CIBULE PLAČEME?

Každý sa s touto vlastnosťou cibule raz v živote stretne. Krájate ju a z čista jasná vám začnú slziť oči. Toto podráždenie je spôsobené poškodením buniek cibule, pri ktorom sa uvoľňuje roztok silíc v drobných kvapôčkach do vzduchu. Keď sa vám dostanú do očí, začnete uvoľňovať slzy, aby ste sa tak dráždivej látky zbavili.

Článok bol pôvodne vydaný: 22.11.2013.

Pomôžte nám:
Vadí vám niečo na našom webe? Všimli ste si technickú chybu? Chceli by ste niečo vylepšiť?   Dajte nám vedieť »

Zdieľaj na FB  Zdieľať na FB Nahlásiť chybu  Nahlásiť chybu

Môže sa hodiť: 
Sprievodca výberom tréningového plánu »

Mohlo by vás zaujímať:

Vylúčenie zodpovednosti: Informácie uverejnené v článku nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
E-knihy zadarmoKontaktReklamaCookies a os. údaje
Nájdete nás aj na Facebooku




© 2013 - 2019 SlovakFitness.sk TOPlist