InstagramFacebookYoutube
Kulturistika

Návrat Levronea, dominancia Heatha. Pripomeňme si poslednú Olympiu

14. septembra 2017

Rok 2016 priniesol už 52. ročník najprestížnejšej profesionálnej súťaže v svetovej kulturistike. Medzi kulturistov sa zaradil aj jeden slovenský pretekár a hlavná kategória Mr. Olympia priniesla očakávaný triumf.

Ešte predtým, ako sa uskutočnili kulturistické súťaže, sa na pódium v Las Vegas postavili súťažiaci v „ľahších“ fitness kategóriách. Medzi nimi Slovensko zastupovala Adela Ondrejovičová, ktorá v druhom roku po sebe skúšala šťastie v kategórii figure. Svoj cieľ skončiť v prvej polovici poradia si splnila a obsadila 12. miesto.

Ťažkotonážna kulturistická kategória open v roku 2016 postrádala drámu a od začiatku bolo jasné, že ak sa nestane nič nečakané, za triumfom opäť dokráča Phil Heath. V súťaži chýbali Dennis Wolf zotavujúci sa z operácie či hlavný rival Kai Greene, ktorý z osobných dôvodov vynechal druhú Olympiu po sebe, tentokrát bez väčšej kontroverzie. Health navyše tvrdo pracoval na najlepšej forme posledných rokov.

Článok pokračuje pod reklamou


„Vlani som nebol spokojný, ako som vyzeral, aj keď som vyhral. Chcel som byť najlepší, aký som kedy bol, a momentálne sa cítim naozaj dobre,“ povedal na tlačovej konferencii.

O vzrušenie v Las Vegas sa postaral aspoň legendárny Kevin Levrone. Ten sa po 13 rokoch vrátil do akcie napriek tomu, že mal už 51 rokov. Síce tvrdil, že prišiel bojovať o víťazstvo, ktoré mu v kariére uniklo o vlások niekoľkokrát, no už semifinále ukázalo, že v súčasnej konkurencii veľa vody nenamúti.

Piatok tiež ukázal, že Heath neklamal a ukázal sa v lepšej forme ako v rokoch predošlých. Porotcovia k nemu prirovnávali Dextera Jacksona, Shawna Rhodena, Roellyho Winklaara, Mamdouha Elssbiaya a Williama Bonaca, ktorým však zostal boj o zvyšné popredné umiestnenia.

Na pódium sa postavili aj kulturisti z nižšej váhovej kategórii, medzi ktorými bol aj Andrej Mozoláni. Jeho kategória absolvovala v sobotu finále ako prvá. Slovák skončil na delenom poslednom mieste, na ktorom podľa očakávaní skončili aj Vojtěch Koritenský a Kim Jun Ho. Titul už v piatom roku po sebe získal Flex Lewis, ktorý je najväčšou hviezdou kategórie do 212 libier.



Vyvrcholením víkendu boli boje kulturistov v otvorenej kategórii. Heath tento rok nedal kritikom žiadne dôvody na spochybňovanie jeho triumfu a vyhral zaslúžene. „The Gift“ získal už svoju šiestu Sandowovu sošku po sebe, čím vyrovnal zápis Doriana Yatesa. Už len Lee Haney, Ronnie Coleman a Arnold Schwarzenegger ich získali viac. „Arnieho“ zápis bude môcť vyrovnať už v tomto roku.

Boj o druhé miesto vyhral napokon Shawn Rhoden, ktorému bol veľkým súperom veterán Dexter Jackson. Piaty skončil Mamdouh Elssbiay, ktorému sa vyplatilo obetovať hmotu na úkor vyrysovania. Levrone skončil, podľa očakávaní, posledný.

Svoj debut na Mr. Olympia absolvoval mladík Justin Compton, ktorý predošlé dva roky vynechaj aj napriek tomu, že sa na súťaž kvalifikoval. Obsadil desiate miesto a ukázal, že v budúcnosti by mohol miešať kartami na najvyšších pozíciách.

Výsledky Mr. Olympia: 1. Phil Heath, 2. Shawn Rhoden, 3. Dexter Jackson, 4. Mamdouh Elssbiay, 5. William Bonac, 6. Roelly Winklaar, 7. Cedric McMillan, 8. Dallas McCarver, 9. Joshua Lenartowicz, 10. Justin Compton, 11. Victor Martinez, 12. Nathan Sylvester, 13. Steve Kuclo, 14. Ben Pakulski, 15. Akim Williams, 16. Lukáš Osladil, 16. Michael Lockett, 16. Brandon Curry, 16. Kevin Levrone.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist