InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

15 tipov, ktoré vám pomôžu udržať mód pálenia tukov

09. júla 2023
15 tipov, ktoré vám pomôžu udržať mód pálenia tukov
Ak chcete prísť o nadbytočnú tukovú vrstvu, tento článok je stvorený presne pre vás. Ukáže vám niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu páliť kalórie neustále počas celého dňa. Tipy, ktoré pomôžu udržať telo v kalorickom deficite, zrýchlia jeho metabolizmus a zefektívnia využívanie tukov ako zdroj energie.

1. Znížte počet kalórií - v prvom rade musíte ubrať na príjme kalórií. Ak chcete chudnúť, musíte každý deň prijať asi o 500 kalórií menej, ako ich spálite. Ak ste pre túto zmenu hladní, jedzte viac vlákniny a pite veľa vody.

2. Raz mesačne nakŕmte svoje telo do sýta - keď dlhodobo držíte kalorický deficit, telo na to zareaguje spomalením metabolizmu. Preto ho musíte raz za štyri týždne znova naštartovať tým, že na tri až štyri dni zvýšite príjem kalórií. Samozrejme, nezachádzajte do extrémov.

Článok pokračuje pod reklamou


3. Optimalizujte príjem živín - ľudia sa pri chudnutí zameriavajú na kalórie, ale nemôžu zabúdať ani na prijímanie kvalitných živín. Získavajte dostatok vitamínov, minerálov, omega-3 mastných kyslín, vlákniny, bielkovín.

4. Využívajte korenie - dochuťte si jedlo korením alebo čili papričkami. Obsahujú látku kapsaicín, ktorá podporuje rýchlosť metabolizmu a spaľovanie tukov. Taktiež potláča chuť do jedla.

5. Pite zelený čaj - nesladený zelený čaj vám dokáže dodať energiu a podporiť spaľovanie tukov až o 17 %. Nepite však viac ako 6 šálok denne.

6. Podporte činnosť štítnej žľazy - ak sa neustále cítite unavení, slabí, vypadávajú vám vlasy a chudne sa vám len ťažko, dajte si vyšetriť stav vašej štítnej žľazy. Aj tá totiž môže spomaľovať metabolizmus a brániť v chudnutí.

7. Robte krátke intenzívne tréningy - už len krátke, desaťminútové cvičenie vo vysokej intenzite dokáže pozdvihnúť váš metabolizmus na niekoľko hodín po docvičení. Skúste šprinty alebo tabatu.

8. Prijímajte menej sacharidov - vedci zistili, že najviac k chudnutiu pomáha diéta založená na nízkom príjme sacharidov. Má o poznanie lepšiu efektívnosť ako nízkotučná diéta.

9. Jedzte organické jedlá - vedci zistili, že pesticídy, ktoré prenikajú do ovocia a zeleniny spomaľujú metabolizmus a bránia procesom chudnutia. Organické však nemusíte kupovať všetko. Nízke riziko majú napríklad banány, avokáda či pomaranče.

10. Na raňajky si dávajte vajcia - vajcia vám pomôžu získať kontrolu nad hladom a znížia vám chuť do jedla. Ľudia, ktorí jedávajú na raňajky vajcia, schudnú o 65 % viac kilogramov ako tí, ktorí majú ráno pečivo.

11. Zvýšte objem svalovej hmoty - čím viac svalov budete mať, tým viac energie bude musieť telo vynaložiť na svoje fungovanie. Preto sa oplatí venovať čas posilňovaniu.

12. Využívajte viac chôdzu - uprednostňujte chôdzu vždy, keď sa dá. Máte v činžiaku výťah? Nepoužívajte ho. Choďte pekne po schodoch.

13. Znížte hladinu stresu a poriadne sa vyspite - stres nepriaznivo vplýva na fungovanie tela a kladie pod nohy prekážky aj pri chudnutí. Naopak, pomocnú ruku vám podá kvalitný a dostatočne dlhý spánok, počas ktorého telo regeneruje.

14. Pite veľa vody - dehydratácia má tiež negatívny vplyv na činnosť tela i chudnutie, a preto musíte piť dostatočne veľa. Voda zároveň pomáha udržiavať dlhšie pocit nasýtenia.

15. Oklamte telo pri jedení - pri jedení si veľké taniere nahraďte malými a stravu prežúvajte pomaly. Tým oklamete mozog, ktorý skôr vyšle signál o tom, že už ste dostatočne najedení.

Letný režim, pôvodne z 20.05.2018.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist