InstagramFacebookYoutube
Tréning

Je lepšie posilňovať trikrát alebo šesťkrát do týždňa?

04. júna 2018
Je lepšie posilňovať trikrát alebo šesťkrát do týždňa?
Zaujímalo by vás, či je lepšie mať vyššiu týždennú tréningovú frekvenciu alebo stačí cvičiť cez týždeň len párkrát? Nórski odborníci sa na túto otázku pozreli a nezostali len pri premýšľaní. Otestovali, ktorá frekvencia tréningov je ideálna pre každú svalovú skupinu.

Výskumníci chceli zistiť, či bude lepšie cvičiť trikrát týždenne alebo šesťkrát týždenne. Na pomoc si prizvali 28 vysokoškolákov na pokročilej kondičnej úrovni, ktorí absolvovali vzpieračský tréningový program. Rozdelení boli do dvoch skupín – jedna absolvovala tri tréningy s vyšším objemom práce, druhá šesť tréningov s nižším objemom práce.

Každá skupina vykonávala v tréningu tri základné cviky – drepy, tlaky na lavičke a mŕtve ťahy. Prvá skupina absolvovala tréningy v pondelok, stredu a piatok. Druhá cvičila od pondelku do soboty a v nedeľu mala voľno.

Článok pokračuje pod reklamou


Dokopy obe skupiny vykonali 12 sérií drepov a tlakov na lavičke týždenne, no kým prvá robila v rámci jedného tréningu po 4 série týchto cvikov, druhá po dve (3-8 opakovaní). Mŕtve ťahy vykonala prvá skupina v piatok v 4 sériách po tri opakovania, druhá v stredu a v sobotu v 2 sériách po tri opakovania.

Po šesťtýždňovom období neboli štatisticky zaznamenané žiadne výrazné rozdiely medzi oboma skupinami, či už išlo o silu alebo svalovú hmotu. Autori štúdie však vedeli, že vzorka a obdobie boli malé, a tak výsledky matematicky upravili, aby sa rozdiely jasnejšie ukázali.

Výsledkom toho bolo zistenie, že cvičenie trikrát týždenne viedlo k výhre u drepov. Skupina, ktorá cvičila šesťkrát týždenne však mala lepšie výsledky pri tlakoch na lavičke a v mŕtvych ťahoch. Rozdiely však boli malé. Jediný významný rozdiel bol v svalovej hmote bez tuku, ktorá narástla vo väčšej miere u skupiny trénujúcej šesťkrát do týždňa.

Na záver je teda možné skonštatovať, že pokročilí cvičenci dosiahnu pri rovnakom týždennom objeme práce rovnaké alebo o trochu lepšie výsledky v silovom a svalovom rozvoji, ak budú trénovať každú svalovú skupinu šesťkrát týždenne ako tí, ktorí ju budú precvičovať trikrát týždenne. Rozdiel môže byť len v tom, že pri nižšom počte sérií v tréningu pri vyššej frekvenciu budete schopní urobiť viac kvalitných opakovaní.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist