InstagramFacebookYoutube
Motivácia

Aký vplyv má cvičenie na vašu psychiku?

23. septembra 2018
Aký vplyv má cvičenie na vašu psychiku?
Potrebujete motiváciu, aby ste sa dostali zo zóny pohodlia a urobili jedno opakovanie cviku navyše? Mohli by sme vám pripomínať, ako budete mať väčšie bicepsy, ako budete silnejší. Ale cvičenie nemá len prospešné účinky na fyzickú stránku bytosti.

Jedna štúdia od autorov z Univerzity Wake Forest prišla na to, že posilňovanie ma rovnako veľké benefity pre psychiku človeka ako joga. Zlepšuje náladu, zlepšuje obraz samých seba a poskytuje aj týchto sedem výhod:

1. Cítite sa kompetentnejšie
Časom sa v posilňovni začnete zlepšovať, začnete zvyšovať váhy na činkách, budete sa cítiť silnejší. To pomôže vašej sebadôvere, pretože sa budete cítiť kompetentnejšie. Cvičenie s činkami pritom zvyšuje sebadôveru lepšie ako aeróbne cvičenie.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Vidíte rozdiel
Posilňovanie je skvelý motivačný nástroj, pretože môžete vidieť výsledky relatívne rýchlo. Po cvičení vidíte napumpované svaly a po pár tréningoch už začnete vnímať aj väčšiu definíciu vašich svalov. A to bude pre vás dobrý pocit.

3. Mohli by ste si zvýšiť silu mozgu
Výskumníci zistili, že posilňovanie malo vplyv na zlepšenie kapacity mozgu, pokiaľ ide o praktické zručnosti, kým kardiovaskulárny tréning zlepšoval kapacitu mozgu využiteľnú pre analytické úlohy. Posilňovanie tak vplýva aj na zlepšenie kognitívneho myslenia.

4. Začnete veriť, že dokážete všetko
Cvičenie môže byť pre mnohých ľudí výzvou, môžu sa ho báť. Časom však zistia, že v skutočnosti nejde o nič, z čoho by mali mať obavy. To podporí myšlienku, že dokážu urobiť viac vecí, ako by si pôvodne mysleli. Posilňovanie zvyšuje aj hrdosť.

5. Viac sa zosúladíte s telom
Svalovica po tréningu sa môže zdať ako negatívny jav, ale v skutočnosti vám pomôže viac sa počúvať svoje telo. Časom bude menšia a menšia a vy si uvedomíte, že ste silnejší a silnejší. Budete ctiť, že ste niečo dokázali. Začnete únavu a zlyhanie vnímať ako pozitívne veci. Budete vedieť, že vaše telo sa zlepšuje.

6. Zabudnete na všedné problémy
Niekto môže tvrdiť, že cvičenie je ako meditácia. A má aj pravdu, pretože silové cvičenie dokáže vaše myšlienky od problémov presmerovať a vy sa koncentrujete na opakovania vykonávaných cvikov. V danom momente myslíte prítomne.

7. Môžete prestať s posadnutosťou nad váhou
Ak začnete cvičiť a zaviažete sa, že niekoľko týždňov nestúpite na váhu, uvedomíte si, že šťastie nevyplynie z nejakého čísla, ktoré vám ukáže váha. Prichádza z celého procesu, z toho, že ste silnejší a z toho, že robíte pokroky smerom za vašim cieľom.

zdroj: nbc news


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist