InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Ako si prirodzene zrýchliť metabolizmus?

13. januára 2019
Ako si prirodzene zrýchliť metabolizmus?
Niekto je smutný z toho, že je jeho metabolizmus pomalší, ako u niekoho iného. Rýchly metabolizmus pomáha rýchlejšie chudnúť a bráni rýchlemu priberaniu. Ako si ho môžete zrýchliť aj vy? Prinášame sedem tipov.

Metabolizmus zohráva pri chudnutí svoju úlohu, ale len on samotný nie je zodpovedný za chudnutie a priberanie. Dôležité je pochopiť, že základom je strava a úroveň fyzickej aktivity. Ak ho však chcete o čosi zrýchliť, skúste nasledujúce tipy:

1. Zjedzte niečo štipľavé - kapsaicín, ktorý nájdeme napríklad v čili papričkách, má preukázateľné účinky na zvýšenie telesnej teploty a urýchlenie spaľovania tukov. Hoci je to len malý a dočasný účinok, môže vám to pomôcť.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Vypite šálku kávy - niekoľko štúdií ukázalo, že kofeín, ktorý nájdete aj v káve, je spojený so zrýchleným metabolizmom. Netreba to však s ním preháňať.

3. Znížte teplotu - pobyt v chladnejšej miestnosti zvyšuje podiel hnedých tukových buniek, ktoré sa správajú ako svaly a teda zvyšujú aj počet kalórií spálených bazálnym metabolizmom. Výskumníci to zistili pri spánku v miestnosti s teplotou 18,8 stupňa Celzia.

4. Kvalitne sa vyspite - nedostatok spánku vedie u mužov i u žien k spomaleniu metabolizmus. Aby ste si mali dobrý spánok, musíte pravidelne spávať aspoň 7 neprerušovaných hodín.

5. Snažte sa vyhnúť stresu - vedci zo Štátnej univerzity v Ohiu ukázali, že ženy, ktoré sú pokojnejšie, mali rýchlejší metabolizmus ako tie, ktoré boli vystresované. Spôsobuje to hormón kortizol, ktorý účinkuje rovnako aj u mužov Tí v danej štúdii chýbali.

6. Venujte sa posilňovaniu - aj ľahká aeróbna aktivita môže urýchliť váš metabolizmus, ale najefektívnejšie v tomto smere je cvičenie s činkami. Okrem samotné cvičenia totiž urýchľuje metabolizmus aj väčší počet svalov, ktoré pomáhate budovať práve posilňovaním.

7. Skúste plyometrické cviky - ak chcete svoj tréning pozdvihnúť na vyššiu úroveň, skúste plyometrické cviky. Všetky tie výskoky a odrazy rozbehnú veľmi rýchlo vaše srdce a dokážu metabolizmus urýchliť na 24 až 48 hodín.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist