InstagramFacebookYoutube
Výživa

5 bežných mýtov týkajúcich sa zdravej výživy

25. júna 2019
5 bežných mýtov týkajúcich sa zdravej výživy
Mnoho ľudí pozná najnovšie tajomstvá k zdravej výžive. Či už je to od priateľa, z internetu alebo od doktora, ktorý je kamarátom vášho kamaráta. Je však celkom možné, že to čo šíria, nie je tak celkom pravda.

Mnoho „faktov“ ktoré sa šíria od človeka k človeku si môže protirečiť a je tomu tak preto, lebo väčšina z nich je v skutočnosti len mýtom. Medzi tie najbežnejšie patria aj nasledujúce tvrdenia:

1. Ovocie jedzte len ráno
Čerstvé ovocie je skvelé na desiatu aj na olovrant. Určité druhy však obsahujú veľa prírodných cukrov, takže prudko pozdvihnú úroveň krvného cukru. Aby ste tento vplyv obmedzili, prijímajte ich so zdrojom bielkovín alebo tukov, ktoré spomalia trávenie a dodajú pozvoľnú energiu.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Malé jedlá zrýchľujú váš metabolizmus
Váš metabolizmus ovplyvňuje to, čo jete, a nie to, kedy alebo ako často to jete. Je lepšie, keď vynecháte desiatu alebo olovrant, ak by malo ísť o nezdravé jedlo. Namiesto frekvencie jedenia by ste sa mali viac zamerať na to, aby ste jedli čo najvýživnejšie jedla.

3. Kokosový tuk spaľuje podkožný tuk
Kokosový olej nie je riešením každého problému. Len ho konzumovať s tým, že vám pomôže schudnúť, je nesprávne. Navyše, ak ho budete prijímať veľa, namiesto chudnutia povedie k priberaniu, keďže jedna polievková lyžica obsahuje 121 kalórií a 11 gramov tukov.

4. Sacharidy konzumované večer vedú k priberaniu
Veľa výskumov ukázalo, že na tomto tvrdení nie je nič pravdivé. Navyše, ignorovanie sacharidov by mohlo poškodiť vaše zdravie. Sacharidy môžete jesť kedykoľvek počas dňa a večer sa ich báť nemusíte, hoci preháňať to tiež nemôžete. Ale to súvisí s kalóriami.

5. Šťavy sú pre chudnutie dobré
Ovocie je zdravé, zelenina je zdravá. Odšťavovaním však prichádzajú o vlákninu a cenné živiny, pričom na rozdiel od jedenia, ich vypijeme veľmi rýchlo, a tak si ich natoľko neužijeme. A keď ich budeme chcieť znova, potom si nemusíme ustrážiť kalórie. Navyše, práve vláknina, o ktorú v šťavách prichádzame, spomaľuje trávenie a spôsobí, že budete sýtejší dlhšie. A šťavy z obchodov sú samostatná kapitola – obsahujú veľa pridaných cukrov a látok, ktoré chudnutie nepodporia.

Zdroj: Food&Wine


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist