InstagramFacebookYoutube
Motivácia

Tri faktory, ktoré vám pomôžu k úspechu pri budovaní tela

15. decembra 2019
Tri faktory, ktoré vám pomôžu k úspechu pri budovaní tela
Kulturistika je o budovaní tela. Mnohým sa pri pomyslení na tento pojem v mysli objavia robustní kulturisti, ale nie vždy je o monštruóznych objemoch. Telo sa však dá budovať aj esteticky. Či už je vašim cieľom mať silné a veľké svaly alebo menšie, ale definovanejšie, nemali by ste zabúdať aj na iné faktory kulturistiky.

Samozrejme, posilňovať by ste mali tak, aby ste dosahovali pokroky bez toho, aby ste ohrozovali svoje zdravie. Mali by ste cvičiť rozumne, nepodceňovať rozcvičky a strečing, ako aj význam regenerácie a spánku. Tiež je dôležité správne jesť.

Ako už bolo naznačené, kulturistika nie je len o tele. Na tento koncept mnoho cvičencov zabúda – kulturistiku tvoria v skutočnosti tri prvky: telo, myseľ a duša. Mali by ste teda rásť nie len telesne, ale aj mentálne a emocionálne, aby sa z vás stala lepšia, komplexnejšia bytosť.

Článok pokračuje pod reklamou


Potom je tiež dôležité mať na pamäti tieto tri faktory, ktoré vám pomôžu dosiahnuť úspech na všetkých troch spomínaných „frontoch“:

1. Trpezlivosť a odhodlanie – ak chcete byť v kulturistike úspešní, či už na súťažnej alebo kondičnej úrovni, musíte si uvedomiť, že svoj cieľ nedosiahnete z jedného dňa na druhý. Budete musieť byť trpezliví a očakávať, že celý proces bude náročný. Ak by to bolo ľahké, každý by mal telo svojich snov. Hlavným rozdielom medzi úspechom a neúspechom je pritom odhodlanie postupovať disciplinovane krok po kroku a nevzdávať sa.

2. Praktickosť – svoju snahu musíte prispôsobiť aj realite, v ktorej žijete. Je dobré žiť kulturistikou, ale musíte si myslieť aj na zvyšok vášho života, aby ste zažívali úspechy aj v práci či v súkromí. Tiež nemôžete dovoliť, aby vás zrazila na kolená frustrácia. Dokážete to tým, že si upravíte nie len svoje očakávania, ale aj svoje ciele – nemajú byť až také veľké, aby boli nesplniteľné. Stanovujte si radšej menšie ciele a povzbudzujte sa ich postupným prekonávaním.

3. Hranice – ak dlhodobo poctivo „driete“ v posilňovni, budete robiť pokroky, ale zároveň si to môže vyžiadať daň na vašom tele. Preto by ste mali rešpektovať hranice, ktoré vám určite váš zdravotný stav a hlavne vaša genetika. Nie každý je predurčený mať veľké, mohutné svaly. Nie každý môže mať pekný, plný hrudník. Akceptujte realitu a prispôsobte náležite svoj prístup k budovaniu tela.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist