InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Hormóny, ktoré sú kľúčové pre spaľovanie tukov

08. marca 2020
Hormóny, ktoré sú kľúčové pre spaľovanie tukov
Ak chcete schudnúť, musíte si byť vedomí aj toho, že tak ako veľa iných procesov v tele, aj spaľovanie tukov je závislé od činnosti hormónov. Dr. Mike Roussell poukázal pre magazín Shape na osem z nich.

1. Grelín – produkuje sa v žalúdku a mozgu signalizuje, že ste hladní. Keď pri snahe schudnúť obmedzíte kalórie, zvýši sa jeho množstvo. Na zvýšenej úrovni pritom zostane dlho aj po skončení reštriktívnej diéty. Preto je často ťažšie udržať si zdravú hmotnosť, ako ju dosiahnuť. Dobrou správou však je, že jeho hladinu znižuje intenzívne cvičenie.

2. Leptín – uvoľňuje sa z tukových buniek a vďaka jeho interakcii s mozgom toho jete menej a pálite viac kalórií. Čím viac tuku máte, tým viac ho bude uvoľňovaného. K maximalizácii jeho senzitivity je potrebné mať dostatok spánku a prijímať jedlá bohaté na antioxidanty.

Článok pokračuje pod reklamou


3. Adiponektín – je podobný ako leptín, ale čím menej tuku máte, tým viac ho budú tukové bunky vylučovať. Podporuje schopnosť tela meniť sacharidy na energiu, podporuje metabolizmus a odbúravanie tukov, znižuje chuť do jedla. Jeho vylučovanie maximalizujete pravidelným pohybom a nahradením sacharidov mononenasýtenými tukmi.

4. Inzulín – zohráva kľúčovú úlohu pri regenerácii po cvičení, podporuje budovanie svalov a udržovanie optimálnej hladiny cukru v krvi. Ak však prijímame veľa sacharidov, vie sa „rozbesniť“ a obmedziť spaľovanie tukov. Aby ste ho optimalizovali pre chudnutie, musíte väčšinu sacharidov získavať z ovocia a zeleniny. Jednoduché sacharidy obmedziť na malé množstvo po cvičení.

5. Glukagón – správa sa presne opačne ako inzulín. Pomáha rozkladať sacharidy a tuky tak, aby ich telo mohlo využiť ako zdroj energie. Najlepšie jeho vyplavovanie maximalizujete konzumáciou jedál bohatých na bielkoviny s menším množstvom sacharidov.

6. CCK – vylučuje sa v črevách, keď konzumujete bielkoviny alebo tuky. Komunikuje s nervovým systémom a dáva signál nasýtenia. Zároveň pracuje so žalúdkom na spomalení trávenia. Budete teda dlhšie sýti. Aby ste jeho účinok maximalizovali, s každým jedlom prijímajte bielkoviny a tuky.

7. Epinefrín – podporuje spaľovanie tukov a poskytuje telu energiu. Tiež dokáže potláčať chuť do jedla. Najlepším spôsobom, ako ho pozdvihnúť, je cez cvičenie. A z neho je najefektívnejšie intenzívne intervalové cvičenie.

8. Rastový hormón – nie je zodpovedný len za budovanie svalov, ale pomáha aj so spaľovaním tukov. Tukové bunky núti k rozkladu a uložené využíva na energiu. Jeho hladinu zvýšime intenzívnym cvičením a dostatkom spánku.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist