InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Stagnuje vám váha? Podporte chudnutie týmito radami

05. apríla 2020
Stagnuje vám váha? Podporte chudnutie týmito radami
Snažíte sa spáliť nadbytočné kilogramy, ale v ostatnom čase sa vám ručička na váhe zasekla? Stagnujete vo svojej snahe spáliť podkožný tuk? V tom prípade čítajte ďalej. Pokúsime sa vám pomôcť v troch oblastiach, ktoré chudnutie významné ovplyvňujú.

Tréning

To, že by ste mali cvičiť pravidelne a intenzívne, to už zrejme viete. Nevenujte však svoju snahu stále tomu istému rozpisu. Svoje tréningy premiešajte, robte nové cviky alebo sa venujte novým aktivitám. Chudnutie môžete podporiť aj športovaním či turistikou.

Pre podávanie lepších výkonov vám zase pomôže, ak si nájdete tréningového partnera, s ktorým sa navzájom budete motivovať a s ktorým budú tréningy zábavnejšie. Tiež sa snažte dodržiavať princíp progresívneho preťaženia – zvyšujte váhy na činkách, aby malo telo pred sebou nové výzvy.

Článok pokračuje pod reklamou


Ak vám už bežný kardiovaskulárny tréning neprináša želané ovocie, neurobte tú chybu, čo robí väčšina ľudí a nesnažte sa ho donekonečna predlžovať. Namiesto toho skúste cvičiť intervalovo – striedať intervaly cvičenia na maximum a s intervalmi cvičenia pri minimálne intenzite.

Výživa

Ak stagnujete, možno prišiel čas na to, aby ste prehodnotili svoj kalorický príjem a trochu ho upravili –znížili asi o 200 kalórií. Ak vám to neprinesie želané ovocie, možno už naopak prijímate veľmi málo kalórií a vaše telo jednoducho spomalilo metabolizmus.

Vo výžive stavte na vlákninu a bielkoviny, ktoré by ste si mali rozložiť na všetky jedlá dňa. Pred jedlami pite vodu, ktorej príjem by ste nemali podceňovať. Pred tréningom si zase dajte mandle, ktoré vám dodajú energiu pre cvičenie a L-arginínom podporia spaľovanie tukov.

Naopak, obmedzte príjem soli a jedávajte pravidelne v menších množstvách. Aj káva je užitočná pre chudnutie, ale keď jej prijímate už veľa, tak ho práve môže spomaľovať. Vtedy sa ju rozhodnite nahradiť zeleným čajom.

Nepreskakujte žiadne jedlá. Občas dokonca môžete v diéte aj podvádzať – jedlo bohaté na sacharidy vám môže znovu naštartovať vyplavovanie užitočného hormónu leptínu, ktorého ubúda s ubúdajúcim množstvom podkožného tuku.

Životný štýl

Pre efektívne chudnutie a dlhodobé udržovanie zdravej hmotnosti je dôležité aj to, aby ste mali zdravý životný štýl. V prvom rade je potrebné, aby ste mali dostatok kvalitného spánku. Nevymeňte ho za krátkodobé potešenie z nočného sledovanie televízie. Každý týždeň si tiež užite deň alebo dva dni voľna – masáž či relaxačný kúpeľ vám pomôžu fyzicky aj psychicky.

Ďalej je samozrejmé, že potrebuje aj mimo tréningu udržovať svoje telo v pohybe – chodievajte častejšie pešo, vyberajte si schody namiesto výťahu, umývajte riady ručne, vysávajte bez robotického vysávača, venujte sa tancu a podobne.

Osvojte si tiež zmenu myslenia. Buďte trpezliví, pozitívni, sebavedomí a nenechajte sa prekážkami odradiť. Nemyslíte len na číslo na váhe, skúste pokroky merať aj tým, ako vyzeráte, ako sa zmestíte do oblečenia či ako sa cítite. Zamerajte sa viac na zdravie a dlhodobé výsledky.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist