InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Sú preceňované: Cviky, ktoré by ste mali prestať robiť

Autorka: Lucka  /   04. apríla 2020
Sú preceňované: Cviky, ktoré by ste mali prestať robiť
Každý má svoje obľúbené cviky a možno aj vy máte vo svojom arzenáli také, na ktoré nedáte dopustiť. Uistite sa však, že nepatria do skupiny preceňovaných cvikov, ktoré vám v skutočnosti až také užitočné nebudú.

Prinášame vám prehľad šiestich cvikov, ktoré sa často využívajú napriek tomu, že existujú omnoho efektívnejšie alternatívy. Ak chcete svoj tréning čo najviac zefektívniť, vyhnite sa týmto cvikom:

1. Tlaky v stoji spoza hlavy – okrem toho, že bežné tlaky sú efektívnejšie, zvyšujú tlaky, pri ktorých je činka za krkom, riziko poranenia ramien a krku. Túto alternatívu môžete nahradiť jednoducho bežnými tlakmi, pri ktorých činka v dolnej pozícii spočíva pred krkom.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Rozpažovanie jednoručkami – svojím uhlom a rozsahom pohybu sú pre precvičenie prsných svalov veľmi neefektívnym cvikom, pričom zaťažujú ramená, ktoré sú v zraniteľnej pozícii. Lepšie je robiť rozpažovania na kladke alebo na stroji.

3. Tricepsové kľuky na lavičke – ruky máte pri nich v takej polohe, že nebezpečne zaťažujú lakte a ramená bez toho, aby efektívne izolovali tricepsy. Radšej ich robte na bradlách.

4. Úklony do strán s jednoručkou – mnoho cvičencov sa ich vzdalo, ale mnohí stále veria, že im môžu spáliť tuky v oblasti pásu. V skutočnosti však tento cvik pás len rozširuje. Je tu pritom aj riziko zranenie chrbtice.

5. Príťahy spodnej kladky v sede (veslovanie) – rozsah pohybu je veľmi obmedzený a pohyb samotný je pre telo neprirodzený. Tento cvik môže viesť k svalovej nerovnováhe, ktorá ovplyvňuje bežné aktivity v našom živote. Lepšou alternatívou sú príťahy jednoručnej činky v predklone.

6. Tlaky na lavičke s veľkou činkou – kráľom cvikov na hornú polovicu tela je benčpres. Ide o dobrý silový cvik, ale je preceňovaný, pokiaľ ide o budovanie svalov. Lepšie precítenie svalov a lepší vplyv na rast hrudníka, budú mať tlaky s jednoručnými činkami.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist