InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Medzi znižovaním hmotnosti a spaľovaním tukov je rozdiel

19. apríla 2020
Medzi znižovaním hmotnosti a spaľovaním tukov je rozdiel
Napriek tomu, že si to mnoho ľudí myslí, znižovanie telesnej hmotnosti a spaľovanie tukov nie je to isté. To, že chudnete, nevyhnutne neznamená, že strácate podkožný tuk. Ak pritom chcete chudnúť správne, musíte sa zamerať práve na úbytok tukov.

Ak sa snažíte chudnúť a tešíte sa, keď na vašej váhe ubudli kilogramy, ale pohľad do zrkadla vás až tak neteší, môžete znižovať svoju hmotnosť len o vodu či dokonca svalovú hmotu. Vašu hmotnosť totiž netvorí len tuk a na základe hmotnosti na váhe nezistíme efektívnosť a správnosť procesu chudnutia.

Chudnutie je pojem, pod ktorým si môžeme predstaviť akékoľvek zníženie našej hmotnosti, ktoré možno docieliť potením, močením, vykonaním veľkej potreby, spaľovaním svalov, spaľovaním tukov.

Článok pokračuje pod reklamou


Spaľovanie tukov je teda prakticky podmnožinou chudnutia. A práve na spaľovanie tukov sa treba zamerať, ak chceme pretransformovať naše telo tak, aby sme mali malé brucho, malý zadok, aby sme sa zbavili tukových vrstiev bez ohrozenia svalovej hmoty. Jednoducho povedané, ak chceme nasledovať cestu za vyšportovaným telom.

K spaľovaniu tukov dochádza pritom len vtedy, ak sa obmedzí príjem kalórií prijímaných stravou alebo zvýši výdaj energie cvičením. Alebo, ak v ideálnom prípade dôjde k obom veciam naraz. Celková energia vydaná telom musí byť väčšia, ako je energia prijatá stravou.

Chudnutie samé o sebe negarantuje, že spaľujete tuky. Preto by ste nemali byť posadnutí číslami na váhe a tým, koľko kilogramov týždenne chudnete. To môže viesť k tomu, že chudnúť síce budete, ale tuky vám budú zostávať a uberať sa bude zo svalovej hmoty. To je riziko rýchleho chudnutia, obmedzovania sacharidov, extrémnych tréningov či striktných diét. Časom potom príde stagnácia a nespokojnosť.

Na druhú stranu, ak sa budeme koncentrovať len na spaľovanie tukov, budeme chudnúť efektívnejšie. Tento proces je síce pomalší, ale prinesie vám postupné, dlhotrvajúce výsledky, po ktorých budete spokojní.

Princípmi spaľovania tukov sú len jemný kalorický deficit, pravidelný silový tréning s činkami (trikrát až štyrikrát do týždňa), dostatok spánku, priestor pre regeneráciu po cvičení a hlavne konzistentnosť stmelená trpezlivosťou.

Možno sa vám stane, ak ste sa ešte predtým nevenovali posilňovaniu, že pri takejto snahe nezmeníte hmotnosť. Je to paradox, ktorý však nie je vôbec zlý. Hoci budete mať rovnaké množstvo kilogramov, tukov ubudne, no vďaka posilňovaniu budete mať viac svaloviny. A to zrejme privítate.

Platí však, že tento stav zažijú len ľudia, ktorí predtým necvičili alebo len málo. Preto nie je pre tých skúsenejších dobré dávať si dva ciele – spáliť tuky a zároveň budovať svaly. Ak chcete v prvom rade schudnúť, koncentrujte sa na jeden cieľ. A tým je spaľovanie tukov.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist