InstagramFacebookYoutube
Tréning

5 tipov pre lepší a efektívnejší ranný tréning

08. júna 2020
Cvičenie ráno má mnoho plusov z fyzického i mentálneho hľadiska. Podporí vám metabolizmus, dodá energiu, zlepší náladu a to najlepšie – tréning budete mať za sebou, ani nebudete vedieť ako.

Ak chcete budovať svaly, silu, kondíciu alebo spaľovať tuky krátko po prebudení, zoberte si k srdcu nasledujúcich päť tipov, ktoré vám váš ranný tréning zefektívnia:

1. Naplánujte si vopred predtréningové jedlo
Niektorí ľudia trénujú ráno aj preto, že môžu cvičiť nalačno. Ak však cvičíte intenzívne a chcete z tréningu vyťažiť maximum, mali by ste si telo pripraviť aj vhodným predtréningovým jedlom. Keďže nebude veľa času na trávenie, malo by ísť o menšie a ľahšie jedlo, ako je napríklad grécky jogurt, banán, mandľové mlieko s orieškami, bobuľovité ovocie, vajce na tvrdo s polovicou toastu, prípadne proteínový nápoj. Toto už majte vopred naplánované, aby ste ráno nestrácali drahocenné minúty.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Všetko si pripravte deň vopred
Ak cvičíte doma, už večer si pripravte náčinie na ranný tréning. Bez ohľadu na to, kde cvičíte, si pripravte už pred spaním tréningové oblečenie. Ak radi počúvate hudbu, nachystajte si ešte pred spaním „playlist“. Skrátka, všetko si nachystajte ešte večer. Ušetríte tým čas, nebudete v strese a možno budete ráno aj motivovanejší.

3. Choďte skôr spať
Ak sa chcete zobudiť plný energie a podať na svojom rannom tréningu najlepší výkon, základom je, aby ste sa dobre vyspali. Naučte sa chodiť do postele skôr. Tak, aby ste sa vyspali aspoň sedem až osem hodín. V ideálnom prípade si vytvorte rutinu, pri ktorej budete zaspávať a vstávať v približne rovnakom čase sedem dní v týždni. Hodiť sa vám to bude aj pre zvyšok dňa.

4. Zahrievajte sa dlhšie
Teplota vášho tela je ráno po zobudení prirodzene nižšia a vychladnuté svaly a kĺby sú náchylnejšie na zranenia. Preto musíte najmä pri rannom tréningu dbať na poriadnu rozcvičku, vďaka ktorej sa vám rozprúdi po celom tele krv a vy sa zahrejete. Zahrievaniu venujte minimálne päť až desať minút a nepodľahnite pokušeniu vynechať ho.

5. Začnite cvikmi, ktoré máte radi
Budete ochotnejšie vyliezať z postele, keď budete vedieť, že vo vašom tréningu budete robiť cviky, ktoré máte radi. Taktiež vďaka tomu zvýšite pravdepodobnosť toho, že pri zvyku trénovať hneď ráno vydržíte a že vás automaticky neznechutí zvuk budíka.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist