InstagramFacebookYoutube
Tréning

5 veľkých chýb, ktoré brzdia svalový rast

12. októbra 2020
5 veľkých chýb, ktoré brzdia svalový rast
Na to, aby vám rástli svaly, je dôležité mať v poriadku výživu a hydratáciu. To však neznamená, že trénovať môžete halabala. Cvičiť musíte tvrdo, ale rozumne. Musíte sa vyvarovať chybám, ktoré by váš svalový rast brzdili.

Ak je vaším cieľom svalový rast, potom musíte pravidelne cvičiť a prijímať dostatok kalórií, bielkovín a sacharidov. Pokiaľ ide o tú tréningovú časť rovnice, musíte dbať na to, aby ste sa v nej nedopúšťali nasledovných zbytočných chýb:

1. Koncentrácia na záťaž – ako už sme naznačili, cvičiť musíte tvrdo, ale rozumne. Mnoho cvičencov sa však koncentruje až príliš na to, aby dvíhali čo najťažšie váhy. Koncentrujú sa na záťaž. Pravdou však je, že vás rýchlejšie k cieľu dovedie to, ak budete správnym spôsobom zaťažovať svoje svaly bez toho, aby ste zanedbávali techniku ich prevedenia. Znížite tým aj riziko zranenia.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Príliš veľa izolovaných cvikov – pre rast svalov je najlepšie, ak využijete v tréningoch najmä viackĺbové základné cviky. Zaťažíte tým viac svalov a budete môcť využívať ťažšie váhy pri korektnej technike. Izolované cviky by nemali tvoriť viac ako 30-40 % vašej tréningovej jednotky.

3. Príliš veľa, príliš rýchlo – ľudia chcú dosiahnuť všetko čo najskôr, a to sa potom odzrkadľuje aj v posilňovni. Pri budovaní svalov musíte byť trpezliví. Nemôžete cvičiť cviky rýchlo, aby ste ich v tréningu stihli absolvovať čo najviac. Nemôžete to preháňať ani s tréningovou frekvenciou. Zvyšujete tým riziko zranenia a pretrénovania, ktoré sa prejaví obmedzením schopnosti regenerácie, ktorá je pre budovanie svaloviny kľúčová.

4. Ignorovanie špeciálnych techník – mnoho cvičencov sa oberá o potenciál svalových prírastkov tým, že dlho využívajú rovnakú tréningovú filozofiu. Stále cvičia dokola to isté. Nemali by ste však raz za pár mesiacov len meniť svoje tréningové plány. Mali by ste skúšať rôzne špeciálne techniky cvičenia, ktoré u vás síce nemusia fungovať, ale potenciálne aj môžu urýchliť vaše pokroky. Mali by ste byť teda otvorení aj novým myšlienkam.

5. Zanedbávanie regenerácie – ako už sme naznačili, svalový rast sa nedeje počas tréningu, ale počas regenerácie. A práve preto by ste mali rovnako poctivo pristupovať aj k nej. Mali by ste spávať minimálne 7-8 hodín za noc, každý týždeň mať aspoň 1-2 dni voľna, necvičiť rovnaké svaly príliš často.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist