InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Váha vám už neklesá? Možno robíte tieto kontraproduktívne veci

01. novembra 2020
Váha vám už neklesá? Možno robíte tieto kontraproduktívne veci
Snažíte sa schudnúť, ale číslo na váhe nie a nie klesnúť? Vŕta vám v hlave, prečo nenapredujete, keď pravidelne cvičíte a stravujete sa striktne? Prečo stagnujete, keď robíte všetko tak, ako by ste robiť mali?

Mnoho ľudí si myslí, že aby podporili chudnutie, musia viac cvičiť a menej jesť. Je to pravda, ale niekedy sa to dostane za hranicu únosnosti a potom sú tieto pravidlá kontraproduktívne a skôr vaše pokroky pribrzdia. Možno to povedať o týchto štyroch veciach:

1. Jete príliš málo alebo príliš jednotvárne
Ľudia vedia, že na chudnutie je potrebné znížiť množstvo kalórií prijatých zo stravy. Niektorí sa však obmedzujú až príliš alebo si robotu uľahčia tým, že jedia dokola to isté. To prvé spôsobí, že sa váš metabolizmus spomalí, aby malo telo dostatok energie na svoje fungovanie. A tým pádom sa spomalia aj vaše pokroky. Nedostatočná pestrosť stravy zase môže viesť k nedostatku niektorých vitamínov alebo minerálov, ktoré sa môžu pomáhať telu páliť tuky či budovať svaly.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Cvičíte príliš veľa
Mnoho ľudí si myslí, že jediný spôsob, ako zaručiť ďalšie a ďalšie výsledky je, že budú cvičiť viac a viac. Z 20 minút kardia sa tak časom stane 60, potom 90 a niekto zájde aj do väčších extrémov. Budete prichádzať o kilogramy aj takýmto spôsobom, ale významná časť z nich pôjde zo svalov a telu nebudete robiť žiadnu láskavosť – budete ho vystavovať chronickému stresu. A potom prídete k bodu, keď už ani tie kilá nepôjdu dole – vďaka kortizolu a zmenám v metabolizme. Riešením je cvičiť intenzívne, ale rozumne. Párkrát do týždňa sa venujte vysoko intenzívnemu intervalovému tréningu a dopĺňajte ho aj aktivitami s nízkou intenzitou, akou je aj prechádzanie.

3. Necvičíte dostatočne často s činkami
Ďalšou tréningovou chybou je, že kým s kardiom to preháňate, posilňovaniu sa nevenujete v dostatočnej miere. Cvičenie s činkami je však veľmi dôležité aj pri chudnutí, pretože podporuje rýchlosť vášho metabolizmu a buduje svaly, ktoré vám uľahčia kontrolu hmotnosti v dlhodobom horizonte. A nezabudnite, že aj pri posilňovaní spaľujete kalórie.

4. Skúšate všetky nové trendy a techniky
Ste natoľko posadnutí cvičením a stravovaním, že neustále hľadáte nové informácie a skúšate nové trendy či techniky. To množstvo informácií vás však môže paralyzovať a spôsobí, že si nebudete vedieť vybrať a neustále budete skúšať niečo, čo ani k úspechu nepotrebujete. Bude vás to unavovať po mentálnej stránke a spôsobovať nástup stresového hormónu kortizolu. Vyberte si na začiatok niektorú z overených diét a niektorý z klasických tréningových plánov a držte sa ich. Nemusíte vymýšľať.

A na záver ešte jedna podceňovaná vec – nespávate dostatočne kvalitne. Ak chcete robiť akékoľvek zmeny v telesnej kompozícii, musíte spať minimálne sedem hodín za noc, aby si telo vydýchlo po fyzickej i mentálnej stránke. Pomôže to dostať pod kontrolu aj hormóny, ktoré pomáhajú budovať svalovú hmotu alebo krotiť pocity hladu.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist