InstagramFacebookYoutube
Tréning

Chyby pri chudnutí IV. – Príliš veľa kardia príliš skoro

25. februára 2021
Chyby pri chudnutí IV. – Príliš veľa kardia príliš skoro
Pomaly sa dostávame k záveru série o významných chybách, ktorých sa ľudia dopúšťajú v procese chudnutia. Dnes sa vrátime k tréningu a zameriame na to, čo sa objaví bežnému človeku v spojení s chudnutím ako prvé – kardiovaskulárny tréning.

Mnoho neskúsených ľudí si myslí, že posilňovaním len budujete svalu a silu a že na chudnutie je tu len kardio tréning. Aj ľudia, ktorí si uvedomujú, že oba sú pre chudnutie dôležité, však robia často chybu v tom, že v začiatkoch celého procesu kardio preceňujú.

Samotné kardio nie je zlé, pretože v rozumnom množstve je pre vás užitočným nástrojom na dosahovanie požadovaného kalorického deficitu bez toho, aby ohrozilo vašu svalovú hmotu a zároveň malo pre vaše zdravie viac úžitku ako rizík.

Článok pokračuje pod reklamou


Problémom však je, ak už od začiatku budete vynakladať na kardio tréning veľmi veľa energie. Nejde pritom len o prehnané dlhú tréningovú jednotku, ale aj o príliš veľa kardio tréningov za týždeň alebo príliš vysokú intenzitu hneď od začiatku. Telo sa tomu prispôsobí a rovnaké množstvo práce vám už neprinesie výsledky. A čo budete robiť potom, keď už ste to na začiatku hnali až po vašu hranicu?

Ak začnete od začiatku zhurta a budete cvičiť minimálne hodinu päť či šesťkrát do týždňa, a okrem toho sa budete venovať aj posilňovaniu, veľmi rýchlo si privodíte problémy s regeneráciou, stratu svalov, únavu nervového systému, problémy so spaním. A ani spaľovanie tukov nebude efektívne, pretože mu v tom zabráni vysoká hladina kortizolu.

Lepším prístupom je cvičiť kardio tak, aby bolo udržateľné a neohrozilo ani váš silový tréning. Snažiť by ste sa mali vždy o čo najmenšie množstvo práce, ktoré by viedlo k úbytku hmotnosti. A okrem iného si treba uvedomiť, že z väčšej miery k chudnutiu vedie vhodnejšia strava.

Pokiaľ ide o dĺžku kardio tréningu v miernej aktivite, začnite na 30 minútach a snažte sa neprekračovať hranicu 45 minút. Ak ju potrebujete prekračovať, mali by ste sa zamyslieť skôr nad svojou stravou. Takto intenzívnemu kardiu sa stačí venovať 3-4 razy do týždňa.

Popularitu si v ostatných rokoch získal vysoko intenzívne intervalové tréningy, ktorými si posilniť kondíciu i efekt spaľovania tukov už v takom krátkom čase, že nemusí prekročiť hranicu 20 minút. Takýto tréning však robte menej často – 2-3 razy do týždňa a nie v dvoch dňoch po sebe. A tiež sa hodí ho zaradiť do celého procesu o niečo neskôr, aby bol aj novým impulzom.

Ak už budete kombinovať oba druhy kardia, necvičte ich spočiatku viac ako 3-4-krát do týždňa. Neskôr už môžete robiť kardio aj päť dní v týždni, ku koncu aj šesť dní. A môžete striedať intenzívne intervalové cvičenie s kardiom v miernej intenzite.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist