InstagramFacebookYoutube
Výživa

Ľstivé zdroje pridaného cukru, na ktoré si dajte pozor

19. októbra 2021
Ľstivé zdroje pridaného cukru, na ktoré si dajte pozor
Aj s najlepšími úmyslami môžete v obchode kúpiť potraviny, ktoré obsahujú viac cukru, ako by ste si mohli myslieť. Práve na zdroje takýchto skrytých cukrov sa teraz pozrieme, aby ste si pri najbližších nákupoch dávali väčší pozor.

Veľa ľudí sa snaží obmedzovať cukor v strave, aby predišli komplikovaným súbojom s nadbytočnými kilogramami alebo aby si vylepšil zdravie svojich zubov. Tí by mali vedieť, že nasledujúce jedlá v sebe majú významné množstvo cukru napriek tomu, že to tak na prvý pohľad nevyzerá:

Nízkotučný jogurt – absenciu tuku musí niečo vykompenzovať, aby sa taký jogurt vôbec dal jesť a aby sa predával. Odpoveďou je cukor. A hoci veľa ľudí kupuje nízkotučné jogurty s cieľom schudnúť, nerobia si tým službu. Lepšie je jesť aj ten tučný jogurt, pretože tuky sa na rozdiel od cukrov aspoň trávia pomalšie, a tak vás nasýtia bez toho, aby spôsobili výkyvy krvného cukru a následný hlad.

Článok pokračuje pod reklamou


Odtučnené mlieko – je to podobný prípad ako jogurty a často to platí aj o mliekach z iných zdrojov, ako z kráv. Ak navyše mlieko zmiešate ešte s cereáliami alebo si ho dáte do kávy s cukrom, svoj príjem cukrov výrazne zvýšite.

Sušené ovocie – skôr ako k ovociu už majú bližšie k cukríkom. Bez vody sú cukry koncentrovanejšie, pričom výrobcovia ešte k tomu sušené ovocie zvyknú obaľovať práškovým cukrom.

Arašidové maslo – dajú sa kúpiť aj naturálna arašidové maslá bez cukru, ale tie v supermarketoch väčšinou obsahujú veľa cukru, aby výrobcovia vylepšili ich chuť. A pritom ide o taký výborný zdroj bielkovín. Preto opatrne aj s ním.

Celozrnné pečivo –aj keď je lepšou alternatívou k bielemu pečivo, aj celozrnné má svoje neduhy. Vo väčšine prípadov je v ňom viac cukru, ako by ste čakali, aby pekári potešili chuťové poháriky tých, ktorí k nemu prechádzajú od bieleho pečiva. Aj tu záleží na kvalite výberu.

Smoothies alebo čaj vo fľaške – keď si urobíte smoothie alebo čaj doma, máte plnú kontrolu nad tým, čo si doň pridáte. Neočakávajte však, že výrobcom ide v prvom rade o vaše zdravie. Ide im o predaj, a preto sa snažia, aby bola chuť čo najlákavejšia, aby dochádzalo k opakovaným nákupom. Docieľujú to cukrom a umelými sladidlami.

Müsli tyčinky – na oko obsahujú najmä ovsené vločky a kúsky sušeného ovocia, čo vytvára predstavu, že obsahujú menej cukru. V skutočnosti sa v nich skrýva množstvo jednoduchých cukrov a dokonca vo väčšine z nich je cukor na prvom alebo druhom mieste medzi ingredienciami.

Marináda alebo dressing – marinády môžu obsahovať až 15 gramov cukru na dve polievkové lyžice, najmä, ak sú označené ako „medové“ alebo „sladké“. Na mäso sa pritom tých lyžíc typicky využije viac. Zradný býva aj dressing na šaláty, najmä verzie „light“ a „bez tuku“. V oboch prípadoch je najlepšie si ich urobiť doma po svojom.

Kávička z kaviarne – také frappuccino má bližšie k mliečnemu koktailu ako ku káve. Niektoré druhy kávy obsahujú toľko cukru, že sa približujú k dezertom. Preto si dávajte pozor aj na kávu.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist