InstagramFacebookYoutube
Tréning

Cvičenie každý deň. Prečo by ste naň mali zabudnúť?

18. októbra 2021
Cvičenie každý deň. Prečo by ste naň mali zabudnúť?
Skúsenejší cvičenci už odpoveď poznajú, ale nie je ničím nezvyčajným, keď sa začiatočníci plní elánu pýtajú, či by sa nedopracovali k svalnatejšiemu telu, ak by trénovali každý deň. My im teraz vysvetlíme, prečo to nie je dobrý nápad.

Je fajn, ak sa túto otázku začiatočník opýta niekoho skúseného, pretože ten mu vysvetlí, že nie vždy je viac lepšie. Horšie je, ak začiatočník nemá osobu, na ktorú by sa obrátil a skúsi sa niekoľko týždňov či mesiacov trápiť každodenným tréningom.

Ten nie je dobrý hneď z niekoľkých dôvodov:

Článok pokračuje pod reklamou


1. Sabotuje vaše fitness ciele
Hoci si myslíte, že častejšie cvičenie vás dovedie k cieľu rýchlejšie, opak je pravdou. Dôjde k stagnácii a svaly vám nebudú rásť. Prípadne, nebudete spaľovať tuky, ak je to váš cieľ. Spočiatku pôjde len o obmedzenie potenciálu, neskôr narazíte na úplnú stagnáciu. Budete tiež riešiť neutíchajúcu chuť na sladké alebo stratu chute do jedla či hromadenie tukov v oblasti pásu.

2. Zvyšuje riziko zranenia
Keďže sa takým frekventovaným cvičením obmedzuje čas na regeneráciu, tak to zvyšuje aj riziko zranení, ktorým by sa inak dalo vyhnúť. A zranenia potom narušia vašu snahu výraznejšie. Tiež však môžete mať problémy s rovnováhou hormónov, čo môže viesť ku chronickej únave.

3. Mentálne vás ubíja
Príliš veľa cvičenia nie je vyčerpávajúce len pre telo, ale aj pre dušu. Ak budete trénovať bez voľných dní, budete sa cítiť slabo, ovplyvní vás svalová bolesť, tréningy sa stanú nezáživné a príde k strate motivácie. Navyše, môžete si vyvinúť nechuť k cvičeniu, ktorú budete prekonávať niekoľko dní až týždňov po tom, čo s cvičením prestanete.

4. Narúša vám kvalitu spánku
Oddych je dôležitý a o spánku to platí dvojnásobne. Kvalitný spánok je základom pre budovanie svalov, sily i chudnutie. Ak ste nevyspatí, trpí tým aj vaša výkonnosť. A čo negatívne vplýva na kvalitu spánku? Každodenný tréning. Môže spôsobiť nespavosť, pretože sa zvýši hladina kortizolu.

Z týchto dôvodov je lepšie trénovať nie viac ako päťkrát týždenne. Ak chcete chudnúť, je dobré kombinovať posilňovanie s kardiom, optimálne tri silové tréningy a dva kardiovaskulárne. Ak chcete budovať svaly, posilňujte 3- až 4-krát týždenne.

Samozrejme, skúsenejší cvičenci, ktorí vedia, ako cvičenie rozložiť podľa intenzity a druhu, môžu cvičiť aj šesťkrát týždenne. Aspoň jeden voľný deň však telo potrebuje na zotavenie a obmedzenie rizika pretrénovania.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist