Tuniak je všestranný a dokáže sa v našej kuchyni uplatniť viacerými spôsobmi. My vám v tomto článku prinášame štyri ľahké a chutné recepty, ktoré sa uplatnia aj v zdravej výžive.
Tuniakové tacos s pórovou omáčkou
Ingrediencie: 4 tortily, 1 konzerva tuniaka, 1 čajová lyžička avokádového oleja, 1/4 šálky avokádovej majonézy, 1 čajová lyžičky citrónovej šťavy, 1/4 šálky nasekaného póruPostup: Zmiešame spolu majonézu, pór a citrónovú šťavu. Zahrejeme olej na malej panvici a za stáleho miešania na ňom orestujeme tuniaka. O oboch strán si zahrejeme tortilu, rozložíme na ňu štvrtinu tuniaka a pokryjeme omáčkou. Pridať môžeme aj zelenú listovú zeleninu podľa vlastného výberu alebo plátok avokáda.
Kórejský korenitý tuniak
Ingrediencie: 4 polievkové lyžice sójovej omáčky, 2 polievkové lyžice rybacej omáčky, 1 polievková lyžica sezamového oleja, 2 polievkové lyžice sezamových semiačok, 3 polievkové lyžice gochugaru, 1 polievková lyžica cukru, štipka čierneho korenia, 3 polievkové lyžice vody (všetky uvedené ingrediencie sú na omáčku), 2 konzervy tuniaka, 1 nasekaná zelená paprika, 6 nasekaných hlávok cesnaku, polovica nasekanej cibule, 1 zväzok nasekanej jarnej cibuľky.Postup: Zmiešame všetky ingrediencie pre omáčku a miešame, kým sa nerozpustí cukor. Dáme stranou. Do hrnca dáme tuniaka, papriku, cesnak, cibuľu a jasnú cibuľku. Nalejeme na ne omáčku a prikryjeme. Necháme zovrieť na strednom plameni a následne znížime na nízky plameň. Za občasného miešania necháme povariť 8-10 minút. Podávať môžete s volským okom. Pri použití jednej konzervy tuniaka a polovičných množstiev ostatných ingrediencií urobíte dve porcie.
Jednoduché cestoviny s kapary
Ingrediencie: bezlepkové cestoviny, tuniak v konzerve (najlepšie v oleji), olivový olej, soľ, čierne korenie, cesnak, kapary, petržlenová vňaťPostup: Dajte si variť množstvo cestovín, ktoré vám vyhovuje. Medzitým si pripravíme omáčku na cestoviny tak, že v ďalšom hrnci jemne rozdrobíme tuniaka na menšie kúsky. Pridáme na plátky nakrájaný cesnak a kapary, soľ, korenie a olivový olej podľa vašej chute. S kapary šetriť nemusíte. Jemne zahrejete a premiešate, aby sa chute spojili. Nakoniec pridáme uvarené cestoviny a premiešame. Naservírované posypeme petržlenovou vňatkou.
Tuniakovo-avokádové koláčiky
Ingrediencie: 1 stredne veľké avokádo (ošúpané, odkôstkované), 2 konzervy tuniaka, 1/4 šálky odrobiniek celozrnného chleba, 1/4 šálky na kocky nakrájanej červenej cibule, 2 polievkové lyžice nasekaného koriandru, 1 polievková lyžica limetkovej šťavy, 1 čajová lyžička čili omáčky, 1/2 čajovej lyžičky sušeného cesnaku, 1/2 čajovej lyžičky soli, 1 väčšie vajce.Postup: Predhrejeme si rúru na 200 stupňov Celzia, na pekáč si dáme papier na pečenie. Vo veľkej mise rozmačkáme avokádo, pridáme tuniaka, odrobinky chleba, cibuľu, koriander, limetkovú šťavu, šili omáčku, sušený cesnak, soľ a vajce. Všetko premiešame, aby sa suroviny dobre spojili. Vytvarujeme si šesť guličiek, položíme na papier na pečenie a jemne stlačíme. Pečieme asi 10 minút, otočíme na druhú stranu a pečieme ďalších približne 10 minút.
Čítať ďalší článok:
Koľko cvikov by ste mali robiť na svalovú skupinu? Zdieľať na Facebooku