InstagramFacebookYoutube
Tréning

Koľko cvikov by ste mali robiť na svalovú skupinu?

1. novembra 2021
Koľko cvikov by ste mali robiť na svalovú skupinu?
Každý chlap, ktorý vstúpi do posilňovne, chce mať mohutné a svalnaté telo. Málokto si však uvedomuje, aká je cesta dlhá, kým niečo také dosiahnete. Aby ste z nej nezišli, pomáhajú vám k tomu osvedčené tipy a triky.

Jedným z dôležitých aspektov tréningu je aj počet cvikov, ktoré budete na danú svalovú partiu robiť. A je to aspekt, ktorý sa často stráca v konverzácií o cvičení. Cvičenci dostanú plán a neriešia to.

Vo všeobecnosti sa dá skonštatovať, že na svalovú partiu potrebujete 1 až 4 cviky. Pri väčších svalových partiách by ste ich mali robiť viac – 3-4, pri menších menej – 1-2. Väčšie sú chrbát, hrudník a nohy, menšie: ramená, bicepsy, tricepsy a lýtka.

Článok pokračuje pod reklamou


Okrem počtu cvikov na danú svalovú partiu je potrebné riešiť aj počty sérií a opakovaní. Tieto tri aspekty treba, samozrejme, prispôsobovať vašim tréningovým cieľom. Tie v jednoduchosti môžeme rozdeliť na tri:

1. Budovanie svalov
Mali by ste robiť tri cviky po štyri série v rozsahu 8-12 opakovaní.

2. Budovanie sily
Tu počet cvikov klesá na jeden v 5-7 sériách. Počty opakovaní sú nízke – v rozsahu 1-5.

3. Spaľovanie tukov
Tu počet cvikov môže byť pestrý, ale pokojne vám pri tomto cieli postačia 1-2. Série by mali byť 3-4, počty opakovaní 8-15. Skráťte však prestávky medzi sériami a doplňte k posilňovaniu aj kardio tréning.

Okrem toho je tiež dôležité stanoviť si určitú dĺžku prestávok medzi sériami. Tie sú tiež variabilné na základe svalovej skupiny a vášho cieľa. Pri väčších svaloch a náročnejších cvikov pri budovaní sily odpočívajte pokojne aj 3 minúty. Pri budovaní svalov a strednom počte opakovaní stačí minúta. Ak chcete páliť tuky, minimálne pauza môže byť aj 20-30 sekúnd. A medzi cvikmi sa radšej rozkýchajte dlhšie – pokojne aj 2 minúty.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist