InstagramFacebookYoutube
Suplementy

L-glutamín so sebou prináša týchto päť veľkých prínosov

16. 2. 2022
L-glutamín so sebou prináša týchto päť veľkých prínosov
L-glutamín je aminokyselina, ktorú sú vie telo vytvoriť samo, no veľmi rýchlo sa vyčerpáva, najmä, ak sa venujete dlhým či intenzívnym tréningom. A práve pre cvičencov ide o užitočnú látku vo viacerých smeroch.

Ak sa venujete cieľavedomému tréningu, potrebujete získavať L-glutamín aj z externých zdrojov, akými sú strava a doplnky výživy, pri ktorých je efektívna dávka už 5-10 gramov. Vďaka tomu ide o pohodlnejšie riešenie, ktoré vám môže priniesť efektívnejšie nasledujúcich päť prínosov:

1. Zefektívňuje regeneráciu po tréningu
Príliš veľká svalová bolesť po tréningu dokáže nabúrať váš tréningový proces. L-glutamín však dokáže zefektívňovať proces regenerácie natoľko, že je nie len rýchlejšia, ale aj menej bolestivá. Bráni rozkladu svalovej hmoty a zlepšuje metabolizovanie bielkovín, vďaka čomu vás rýchlejšie dostane do anabolického stavu. Pamätajte, že intenzívnym cvičením sa vyčerpáva, takže, ak ho nedoplníte, vaša regenerácia sa zhoršuje.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Zlepšuje prírastky svalovej sily
Hoci priamo nie je spojený s nárastom svalovej sily, podporuje proteínovú syntézu, ktorá je dôležitá nie len pre budovanie novej svalovej hmoty, ale aj sily. Už aj vedci zistili, že kombináciu L-glutamínu s BCAA cvičenci získavali svaly a silu rýchlejšie ako tí, čo užívali placebo. Ukázalo sa, že to je aj vďaka produkcii a kontrole rovnováhy dusíka.

3. Obnovuje imunitný systém
Kulturisti aj športovci sú pod intenzívnym fyzickým stresom, ktorý môže oslabovať imunitný systém. Infekcie a choroby pritom dokážu ich prípravu poriadne skomplikovať. Práve preto sa snažia robiť všetko preto, aby ich obmedzili. A súčasťou riešenia je aj L-glutamín, ktorý produkuje cytokíny, ktoré zvyšujú obranyschopnosť tela pred chorobami.

4. Zlepšuje hydratáciu organizmu
Pre zotavovanie i správne fungovanie tela je veľmi dôležitá hydratácia. Preto sa tak zdôrazňuje dostatočný pitný režim. Dehydratácia totiž znižuje výkonnosť a vytrvalosť, zväčšuje vnímanie bolesti a spomaľuje proces obnovy tela po záťaži. L-glutamín s ňou bojuje tým, že podporuje absorpciu elektrolytov a vody.

5. Podporuje tráviace zdravie
L-glutamín má schopnosť obnoviť a znovu vybudovať vnútornú výstelku čriev tým, že udržuje rovnováhu dusíka. Predchádza alebo zmierňuje tak problémy s tráviacim traktom, hoci pre tento prínos by mala byť dávka vyššia – aspoň 20 gramov.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist