InstagramFacebookYoutube
Tréning

Ako si užiť jesennú prírodu a radosť z pohybu

Autor: PR článok  /   10. októbra 2022
Ako si užiť jesennú prírodu a radosť z pohybu
Kto chce mať dobrú fyzickú kondíciu, kto sa potrebuje zbaviť napätia a stresu, ten by mal športovať po celý rok. Aktívny pohyb v jesennej prírode prináša nielen telesnú, ale aj mentálnu regeneráciu a má dlhodobé účinky.

Každé športovanie zbavuje človeka napätia a stresu. Pravidelný pohyb v prírode podporuje nielen telo, ale aj myseľ, pamäť a kognitívne funkcie mozgu. Zvyšuje fyzickú kondíciu - podporuje kosti a kĺby, zlepšuje dýchanie a trávenie. Utužuje zdravie a regeneruje celé telo - prispieva k redukcii hmotnosti, predlžuje aktívny vek a spomaľuje procesy starnutia. Preto aj jesenná cyklistika má medzi športovcami stále viac priaznivcov.

Jesenné cyklistické výlety

Pokiaľ radi spoznávate nové miesta, na jesenných cyklistických výletoch spojte príjemné s užitočným. Či vlastníte bežné športové bicykle, pánske alebo dámske crossové bicykle, vyberte sa po Slovensku a užite si babie leto v prekrásnej jesennej prírode. Naša krajina je zalesnená na takmer polovici svojej plochy a milovníkom cyklistiky ponúka veľa športových možností nielen vo Vysokých a Nízkych Tatrách, ale aj v mnohých iných regiónoch. A ak doposiaľ bicykel nevlastníte, stačí navštíviť predaj bicyklov Bratislava a poradiť sa s odborníkmi, aký model je pre začiatočníkov najvhodnejší.

Nepodceňte bezpečnosť

Cyklista by mal pred každým cyklistickým výletom skontrolovať stav svojho bicykla - pneumatiky, brzdy, zvonček, reťaz, pedále, výšku sedla a riadidiel. Rovnako dôležitá je aj povinná výbava - predné, bočné, zadné, odrazové svetlá a tiež doplnky na bicykel - pumpa, zámok a náradie. No cyklista potrebuje aj kvalitné okuliare a prilbu. Prilbu je dobré vyberať hmotnostne čo najľahšiu, ideálne s vetracími otvormi. A dôležité je tiež vhodné športové oblečenie. Ideálne cyklistické oblečenie uprednostňuje funkčné materiály - polyamid, polyester, acryl a lycru. Čo sa vrchných zvrškov týka, tie majú byť nepremokavé a zateplené. Žiaden cyklista by však nemal podceniť ani kvalitu obuvi. Športová obuv má byť mäkká a pohodlná, s nešmykľavou podrážkou.

Lákavé cyklistické trasy

Slovensko má ohromujúcu prírodnú scenériu a kvalitne vybudované cyklotrasy. Stačí navštíviť Horehronie, Liptov, Šariš, Spišskú Maguru, Pieniny, Turiec, Záhorie, Hornú Nitru či iné regióny. Navyše, v súčasnosti sa pre cyklistov budujú stále ďalšie cyklistické cesty, ktoré prepoja aj iné úseky Slovenska. Cyklistika patrí k najrozšírenejším športovým aktivitám. Pohyb na čerstvom vzduchu v jesennej prírode utuží zdravie - zvýši fyzickú kondíciu, skvelo vyvetrá hlavu a zlepší náladu.

foto: dreamstime.com

Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist