Sacharidy sa stali nepriateľom chudnutia preto, lebo dokážu najľahšie prispievať k priberaniu. Nie je to však ich chyba a je to živina, ktorú v strave mať musíte. Ide o cenný druh energie pre zabezpečenie fungovania nášho tela. Ich nedostatok vedie k únave či bolestiam hlavy. Ich dostatok zaistí, že sa nám bude dobre aj cvičiť.
Namiesto toho, aby ste ich zo stravy vyradili, by ste sa mali zamerať na druhy sacharidov, ktoré budete prijímať. Nie všetky majú totiž rovnaký vplyv na zdravie a kondíciu.
Štúdie ukazujú, že sacharidy z listovej zeleniny, zeleniny či celozrnných produktov nám pomáhajú redukovať telesný tuk, budovať svaly a zlepšovať športovú výkonnosť. Zdá sa však, že veľa ľudí ma rezervy v tom, ako robiť zdravšie voľby.
Poznáme jednoduché a komplexné sacharidy. Jednoduché sú rýchle, pretože majú vysoký glykemický index. To v praxi znamená, že sa viac stimuluje inzulín, ktorý zase stimuluje ukladanie glukózy do tukových zásob. Telu dodajú okamžitú energiu, ale veľmi rýchlo dôjde aj k jej poklesu, čo vedie k únave i nárastu chute do jedla.
Tomuto druhu sacharidov by ste sa teda mali vyhýbať. Ide o spracované jedlá, biele pečivo, sladkosti, sladené nápoje, ale aj ovocie a niektoré druhý zeleniny.
Tieto sacharidy sú cenné, keď potrebujete dodať energiu pred alebo počas športového výkonu, ideálne v prirodzenej forme, akou je banán, ovocná šťava či med.
Komplexné sacharidy sa v tele absorbujú pomaly, pretože sú bohaté na vlákninu. Telu dodávajú energiu pozvoľna, a tak nedochádza k jej rapídnemu poklesu. Tiež človeka na dlhšie zasýtia a sú prospešné aj pre tráviace zdravie.
Patria medzi ne ovsené vločky, celozrnné obilniny, hnedá ryža, strukoviny, orechy a semená, listová zelenina a väčšina druhou zeleniny, niektoré druhy ovocia.
Ak si chcete udržať telo zdravé, je dôležité nájsť správny pomer príjmu jednoduchých a komplexných sacharidov. Jednoduché treba obmedzovať a naučiť sa ich využívať vtedy, keď potrebujete rýchly zdroj energie. Na komplexných treba vyskladať základy svojej výživy.
Samozrejme, musíte sa naučiť pracovať so všetkými makroživinami a konzumovať nie len sacharidy, ale aj bielkoviny a tuky v správnych množstvách tak, aby telo získalo energiu na optimálne fungovanie a zároveň vy nezvyšovali kalorický príjem nadmerne, aby vám nehrozilo priberanie.
Čítať ďalší článok:
Buďte ako profík: Tieto 4 tipy vám v posilňovni ušetria čas Zdieľať na Facebooku