Podľa odporúčaní Amerického ministerstva poľnohospodárstva je bezpečné konzumovať mrazené mäso neurčitý čas. To, že je bezpečné na konzumáciu, však neznamená, že bude chutiť dobre aj po rokoch v mrazničke, v ktorej je teplota nastavená na maximálne -18 stupňov Celzia.
Teplota pod týmto bodom deaktivuje baktérie, kvasinky či pleseň a predchádza množeniu škodlivých mikroorganizmov. Časom sa však u mrazených jedál môže zhoršovať ich konzistencia, farba či chuť. To, ako dlho vydrží mäso v mrazničke dobré, závisí aj od jeho druhu.
Celé kura vám v nej vydrží až rok. Jednotlivé časti by ste však mali spotrebovať do deviatich mesiacov, ideálne do šiestich. Prsia do štyroch až šiestich. Nad hranicu polroka sa dostaneme aj u varených klobás, ktoré vydržia chutné až osem mesiacov. Stejk a párky sú na tom rovnako, hoci ideálom sú maximálne štyri, resp. šesť mesiacov.
Nevarené mäkké klobásy vydržia v mrazničke do štyroch mesiacov, podobne ako mleté hovädzie, morčacie, bravčové či jahňacie mäso. Slaninu, jahňaciu a bravčovú kotletu by ste mali skladovať nanajvýš šesť mesiacov, ideálne do štyroch.
Pokiaľ ide o ryby, netučné (tuniak, treska, ostriež) vydržia v mrazničke v dobrom stave šesť až osem mesiacov, no tučné (losos, makrela, sardinka) podstatne menej – iba dva až tri mesiace. Ostatné morské plody (krevety, hrebenačky, sépie, raky) môžete skladovať zmrazené tri až šesť mesiacov.
zdroj: Good Housekeeping
Čítať ďalší článok:
Kľúčové nutričné tipy pre aktívne ženy Zdieľať na Facebooku