InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Kľúčové nutričné tipy pre aktívne ženy

Autorka: Lucka  /   18. 3. 2023
Kľúčové nutričné tipy pre aktívne ženy
Obávate sa o to, či prijímate dostatok živín ako ulietaná zamestnaná žena alebo aktívna gazdinka v domácnosti? Pomocou 10 jednoduchých tipov môžete poľahky optimalizovať svoju výživu tak, aby ste prijímali dosť dobrých živín a minimum tých zlých.

Ak si chcete čo najdlhšie udržať dostatok energie, obmedziť priberanie a posilniť zdravie, dodržujte tieto jednoduché, ale kľúčové nutričné tipy:

Nevynechávajte raňajky – ak budete mať na raňajky kvalitné, výživné jedlo, budete mať viac energie na svoje povinnosti a zároveň znížite riziko prejedania sa v neskorších hodinách dňa. Uistite sa, že obsahujú bielkoviny a vlákninu.

Článok pokračuje pod reklamou


Voľte tie správne tuky – dobre vybalansovaná strava obsahuje aj tuky. Dôležité však je, aby ste obmedzili príjem nezdravých tukov a zamerali sa na tie zdravé (napr. omega 3 mastné kyseliny), ktoré prospejú vašej pokožke, vlasom, nervovému systému, mozgu a obmedzia zápaly. Dobrými zdrojmi sú losos, tuniak, orechy či listová zelenina.

Zvýšte príjem železa – dostatočný príjem železa vám pomôže udržať vysoké zdravie. Pre ženy je jeho príjem ešte dôležitejší, pretože ho strácajú počas menštruácie. Jeho nedostatok vedie k únave, slabosti a zlej nálade, až k depresii.

Pite viac vody, menej kalórií – dostatočný príjem tekutín je dôležitý pre každého človeka. Dodáva vám energiu, cítite sa sýtejšie, vyzeráte lepšie a vaše telo pracuje efektívnejšie. Vyhýbajte sa však kalorickým nápojom, ktorý podporujú priberanie a zvyšujú riziko zdravotných problémov.

Prijímajte dostatok vápnika – vápnik nepomáha len vašim kostiam a zubom, ale aj k lepšej nálade a ľahšiemu zaspávaniu. Jeho nedostatok je spojený s depresiami či podráždenosťou.

Zamerajte sa na vitamín D a horčík – vitamín D je veľmi dôležitý pre spracovávanie vápnika a posilňovanie imunitného systému. Dobrými zdrojmi sú slnečné žiarenie, vajcia, mlieko. Horčík, ktorý nájdete v brokolici a listovej zelenine, fazuli či uhorke, tiež pomáha absorbovať vápnik a reguluje nervový systém a poskytuje úľavu od psychickej a fyzickej záťaže.

Po ruke majte tmavú čokoládu či oriešky – ak potrebujete nejaký malý snack, majte po ruke niečo zdravé a prínosné. Môže ísť napríklad o orechy, sušené ovocie či tmavá čokoláda s minimálne 70% obsahom kakaa.

Obmedzte príjem kofeínu a alkoholu – ak si chcete dobiť energiu, často siahnete po kofeíne. Jeho vysoký príjem však nie je dobrý pre zdravie, pretože dehydruje telo a negatívne ovplyvňuje kosti. Obmedziť by ste mali aj alkohol, ktorý ohrozuje zdravie a podporuje priberanie.

Jedzte menej, ale častejšie – ak chcete utlmiť pocity hladu a zároveň mať pod kontrolou svoju hmotnosť, tak jedávajte častejšie, ale v menších porciách.

Užívajte multivitamín – vyťažené ženy potrebujú mať dostatok vitamínov, ale často je náročné získať ich všetky zo stravy. Preto zvážte kvalitný doplnok výživy, ktorý obsahuje všetky potrebné vitamíny. Ak plánujete tehotenstvo, zvýšte príjem vitamínov skupiny B.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist