InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Dvojdňoví bojovníci: Má cvičenie cez víkend rovnaké prínosy?

28. mája 2023
Dvojdňoví bojovníci: Má cvičenie cez víkend rovnaké prínosy?
Nie je ľahké nájsť počas pracovného týždňa čas na cvičenie, ak zohľadníme prácu či školu a iné naše zodpovednosti. Preto mnoho ľudí venuje čas cvičeniu len cez víkend. Môžu takýto ľudia čerpať z cvičenia rovnaké prínosy ako tí, ktorí sa mu venujú častejšie?

Dvojdňoví bojovníci sa snažia cez víkend venovať svojmu tréningu maximálne úsilie, aby vykompenzovali to, že cez pracovný čas cvičeniu pozornosť nevenovali. Trénujú intenzívnejšie alebo dlhšie.

A hoci existujú štúdie, ktoré hovoria, že takýto prístup k cvičeniu zvyšuje riziko poranení či dokonca kardiovaskulárnych komplikácií, štúdia zverejnená v roku 2022 v Žurnále Americkej zdravotníckej asociácie internej medicíny môže víkendových cvičencov potešiť. Jej zistenia naznačujú, že aj dva dni tréningu môžu poskytnúť cvičencovi podobné prínosy ako cvičenie, ktoré je rozložené na celý týždeň

Článok pokračuje pod reklamou


Aby vedci zistili, či dlhšie cvičenie počas menšieho počtu dní má rovnaké prínosy na riziko úmrtia ako kratšie tréningy vo väčšom počte rozložené počas týždňa, skúmali 350 978 dospelých subjektov. Každý z nich nemal na začiatku žiadne chronického ochorenie a každý zaznamenával svoju cvičebnú aktivitu počas 10 rokov.

Výskumníci týchto ľudí najskôr rozdelili na dve skupiny – tých, čo cvičili týždenne 150 až 300 minút v miernej intenzite alebo 75 až 150 minút vo vysokej intenzite, a tých, čo necvičili v minimálnej odporúčanej miere. Následne sa ďalej rozdelili na tých, čo cvičili jeden alebo dva dni v týždni, a na tých, čo cvičili tri alebo viac dní do týždňa. Potom sa u jednotlivých skupín porovnávali vplyvy na riziko predčasného úmrtia spôsobené kardiovaskulárnym ochorením, rakovinou alebo inou príčinou.

Analýza nakoniec odhalila, že ľudia, ktorí sa do cvičenia zapájali pravidelne alebo len cez víkendy, mali nižšie riziko úmrtia ako tí, ktorí boli pasívni. Zároveň sa nenašiel „významný rozdiel“ medzi tými, čo cvičili častejšie počas týždňa, a tými, čo si rovnaký čas cvičenie rozložili len na dva dni.

Záverom vedcov teda je, že pokiaľ dosiahnete minimálne odporúčané množstvo fyzickej aktivity, nie je dôležité, či bude získané štyrmi tréningami týždenne alebo len dvoma. To je dobrá správa pre ľudí, ktorým viac vyhovuje cvičenie cez víkendy. Ešte sa však nevie, či by podobné výsledky boli aj v prípade vplyvu cvičenia na rast svalov, chudnutie či zlepšovanie mentálneho zdravia.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist