InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Kombinácie cvikov, ktoré vám pomôžu dostať zo svalov maximum

Autorka: Lucka  /   27. 5. 2023
Kombinácie cvikov, ktoré vám pomôžu dostať zo svalov maximum
Chcete dostať zo svojich svalov maximum? Skúste princíp zhadzovaných sérií preniesť na kombinovanie vhodných cvikov do jednej série. Ako na to? Aké cviky sa k sebe perfektne hodia?

Ak chcete vymačkať zo svalov maximum, chcete ich doviesť do zlyhania. V zhadzovaných sériách sa tieto zlyhania dosahujú niekoľkokrát pomocou znižovania váhy pri jednom cviku. Kombinovaním dvoch cvikov do jednej série však môžete dospieť k dvom zlyhaniam pri dvoch rôznych cvikoch a stimulovať tak rast svalov.

Princípom je, že ako prvý sa odcvičí náročnejší cvik. Keď v ňom dôjdeme k bodu zlyhania, prejdeme na druhý cvik, ktorý je o niečo ľahší. Vďaka tomu budeme môcť urobiť ďalšie opakovania pred ďalším zlyhaním a zároveň dodáme svalom nový impulz z iného mechanizmu pohybu. Spojiť dokopy môžete napríklad tieto cviky:

Článok pokračuje pod reklamou


Zhyby a sťahovanie hornej kladky k hrudníku

Zhyby sú náročné, ale efektívne. Vybudujú vám svaly, silu i sebavedomie. Bez ohľadu na to, koľko opakovaní urobíte, nadviažte na ne sťahovaním hornej kladky k hrudníku. Ide o podobný pohyb, ale umožní vám vydať zo svalov chrbta viac.

Benčpres a tlaky na stroji

Pri precvičovaní hrudníka sú základom tlaky na lavičke. Tie s veľkou činkou vám umožnia využiť veľkú záťaž, vďaka čomu si aj posilníte vrch tela. Po vykonaní 10-12 opakovaní sa ešte presuňte na stroj, na ktorom si viete upraviť váhu tak, aby ste urobili ďalších 10-12 opakovaní. Budú sa vám robiť ľahšie, pretože na stroji nezapájate do činnosti stabilizačné svaly ako pri prvom cviku.

Francúzske tlaky a tlaky s úzkym úchopom

Pri precvičovaní tricepsov sú vhodné francúzske tlaky, pri ktorých dochádza k extenzii tricepsov. Keď už sa unavia po predpísanom počte opakovaní, ešte stále môžete využiť rovnakú činku i rovnaký úchop k tomu, aby ste urobili niekoľko ďalších opakovaní tlakov na lavičke s úzkym úchopom. Je to rozšírená kombinácia, ktorá dá vašim tricepsom zabrať.

Čelné drepy a sissy drepy

Keď sa snažíte precvičovať štvorhlavý sval stehenný, resp. prednú časť stehien, volíte ako prvé drepy. Pokúste sa urobiť 8-10 opakovaní. Následne prejdite na sissy drepy s využitím len vlastnej váhy tela. Snažte sa urobiť ďalších 10-15 opakovaní. Alternatívne môžete využiť aj drepy s výskokom.

Mŕtvy ťah s vystretými nohami a zakopávanie v ľahu

Táto kombinácie mieri na zadnú časť stehien, na tzv. hamstringy. Najskôr sa snažte s čo najťažšou záťažou urobiť 8-12 opakovaní mŕtvych ťahov. Následne prejdite na lavicu na zakopávanie a urobte na nej ďalších 8-12 opakovaní. Snažte sa zvoliť takú váhu, aby ste viac opakovaní už nevedeli urobiť.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist