Sú mimoriadne výživné
Sladké zemiaky sú skvelým zdrojom vlákniny, vitamínov a minerálov. 100 gramov pečených sladkých zemiakov so šupkou obsahuje len 90 kalórií, ale aj 2 gramy bielkovín, 3,3 gramu vlákniny, viac ako stop percent dennej potreby vitamínu A, 22 % dennej potreby vitamínu C a mangánu, 17 až 18 % dennej potreby medi, vitamínu B6 a kyseliny pantoténovej. Nájdete v nich aj draslík a niacín.Podporujú zdravie čriev
Pre vysoký obsah vlákniny a antioxidantov sú sladké zemiaky perfektnou voľbou pre ľudí, ktorí chcú maž zdravý tráviaci systém. Uľahčujú veľkú potrebu, spevňujú črevá, znižujú riziko rakoviny, infekčnej hnačky či syndrómu dráždivého čreva.Môžu mať protirakovinové účinky
Štúdie na zvieratách ukázali, že antokyaníny a iné antioxidanty obsiahnuté v sladkých zemiakoch môžu chrániť pred niektorými druhmi rakoviny, vrátane močového mechúra, hrubého čreva, žalúdka a pŕs. Na ľuďoch však tieto vplyvy ešte testované neboli.Podporujú zdravie očí
Sladké zemiaky sú mimoriadne bohaté na betakarotén, ktorý je aj zodpovedný za ich farbu. V tele sa mení na vitamín A, ktorý je prospešný pre váš zrak. Ochranu očných buniek pred poškodením poskytujú aj antokyaníny.Môžu prospievať mozgu
Nie je stopercentné isté, či bude účinok rovnaký aj u ľudí, no štúdie na zvieratách ukázali, že sladké zemiaky podporujú zdravie mozgu redukovaním zápalov a predchádzaním duševného úpadku.Posilňujú imunitný systém
Vitamín A je veľmi dôležitý pre imunitný systém človeka a sladké zemiaky ho poskytujú viac než dosť. Posilňujú aj tráviaci systém, pričom platí, že zdravý tráviaci systém vedie aj k silnejšej imunite.Čítať ďalší článok:
Prečo a ako sa venovať rozvoju balansu vo vašom tréningu? Zdieľať na Facebooku