InstagramFacebookYoutube
Výživa

Aké zdravé sú v skutočnosti pukance?

19. 1. 2024
Aké zdravé sú v skutočnosti pukance?
Na prvý pohľad pukance mnohým neprídu ako súčasť zdravej stravy. V skutočnosti však môžu byť výbornou alternatívou k zemiakovým lupienkom či iným nezdravým pochúťkam. Až do akej miery ich môžeme považovať za zdravé?

Pukance sú zdravé, ale má to jeden háčik – záleží to na ich príprave. Samé o sebe vám poskytnú vitamíny aj minerály a vďaka obsahu vlákniny vás pomôžu aj nasýtiť.

Najlepšie sú nesolené a pripravené teplovzdušne bez oleja či masla. Jedna šálka takto pripravených pukancov obsahuje len 30 kalórií, menej ako gram tuku, bielkovín, zhruba šesť gramov sacharidov, menej ako gram bielkovín a menej ako miligram sodíka.

Článok pokračuje pod reklamou


Soľ už zvyšuje obsah sodíka v pokrme, čo by pri väčšom množstve mohlo predstaviť zdravotné riziko. Ak ich však nepresolíte a nepreženiete to s porciou, nemusí to byť problém. Olej či maslo zase zvyšujú množstvo tukov a kalórií, čo môže vadiť aj tým, ktorých prioritou je chudnutie.

Dôležité je však venovať pozornosť aj iným formách dochutenie pukancov, ako je len soľ či vegeta. Preto je výhodnejšie pripravovať si ich doma po svojom, pretože máte nad tým väčšiu kontrolu. Kupované môžu byť dochucované rôznymi druhmi korenia, čo nemusí byť zlé, no nezriedka aj maslom, syrom, cukrom či inými sladidlami. Tým sa mení aj ich kalorický i nutričný profil.

Pukance sú celozrnným pokrmom, takže sú bohaté na vlákninu. Kukurica obsahuje aj vitamíny A, B a E, ako aj horčík a draslík. Poskytuje vám aj polyfenoly, ktoré majú antioxidačné vlastnosti.

Popcorn tak nemusí byť len drobným „snackom“, ktorý vás pomôže nasýtiť bez pocitov viny, no môže mať aj pozitívny vplyv na srdcovocievne zdravie. Môže znižovať vysoký krvný tlak, znížiť riziko cukrovky či dokonca niektorých druhov rakoviny.

Ak nemáte k dispozícii teplovzdušný stroj na popcorn, môžete si pre prípravu vybrať niektorý z tzv. zdravých tukov, ako sú olivový olej, repkový olej, sezamový olej či arašidový olej, ktoré tiež môžu posilniť pozitívny vplyv pokrmu na srdcovocievne zdravie.

Pukance teda môžu byť zdravé, ak si ich pripravíte správne a nepreženiete to s ich porciou.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist