InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Aké sú prínosy kalorického deficitu? Ako ho dosiahnuť?

21. januára 2024
Aké sú prínosy kalorického deficitu?  Ako ho dosiahnuť?
Ak sa vám zdá chudnutie komplikované, dá sa zjednodušiť len na to, že rozhodujúcim faktorom v celom procese je jedna vec – kalorický deficit. Aké sú všetky jeho prínosy a ako ho dosiahnuť dvoma jednoduchými krokmi?

Jediným istým spôsobom, ako schudnúť, je, že budeme konzistentne v kalorickom deficite – prijmeme menej kalórií, ako ich zo seba vydáme. Prakticky to dosiahneme troma spôsobmi – znížime príjem kalórií, zvýšime ich výdaj alebo skombinujeme oboje dokopy.

Prínosy kalorického deficitu

Kalorický deficit so sebou prináša tieto prínosy:

Článok pokračuje pod reklamou


Chudnutie – hlavným dôvodom, prečo sa ľudia chcú dostávať do kalorického deficitu, je chudnutie. Pokiaľ nebudete mať príliš vysoký deficit, ktorý by spôsobil zapnutie módu hladovania, budete prirodzene chudnúť.

Zníženie zápalov – vedci zistili, že udržovanie tela v kalorickom deficite znižuje zápalové procesy v tele, čím sa môže znížiť riziko rozvoja chronických zdravotných problémov.

Obmedzenie stresu – na vašu hladinu stresu už v tej fáze nebude vplývať stres z rozhodnutí, čo máte jesť. Ak si viete udržať kalorický deficit, nebudete musieť obmedzovať druhy jedál, budete len vedieť, že to nemôžete prehnať s ich porciami.

Možné predĺženie života – vedci predpokladajú, že udržovanie kalorického deficitu by mohlo pozitívne vplývať na dlhovekosť. Naznačujú to štúdie na zvieratách, ktorým príjem energie na úrovni 80 % dennej energetickej potreby predĺžil život.

Ako dosiahnuť kalorický deficit v dvoch krokoch?

Ak chcete dosiahnuť kalorický deficit, nemusíte využívať žiadne komplikované vzorce. Stačí vám absolvoval na pochopenie jednoduchý a priamočiary dvojkrokový proces.

1. krok: Najskôr musíte zistiť, aký je má byť váš denný kalorický príjem. Zaznamenávajte si všetko, čo zjete a vypijete aspoň tri dni – pre lepší odhad. Následne spočítajte všetky prijaté kalórie a vydeľte počtom dní. Teraz je treba vypočítať množstvo kalórií potrebných na udržovanie hmotnosti podľa vzorca:

- ak necvičíte: vynásobte vašu hmotnosť v kg číslom 22,04
- ak cvičíte 1x alebo 2x týždenne: vynásobte vašu hmotnosť v kg číslom 26,45
- ak cvičíte 2-4x týždenne: vynásobte vašu hmotnosť v kg číslom 30,86
- ak cvičíte 5x a viac týždenne: vynásobte vašu hmotnosť v kg číslom 35,26

Získané dve čísla si porovnáme – ak prijímate viac kalórií ako je množstvo kalórií potrebných na udržovanie hmotnosti, budete priberať. Ak menej, budete chudnúť.

2. krok: Ak ešte nie ste v kalorickom deficite, najskôr sa zamerajte na zníženie príjmu kalórií tak, aby ste ich prijímali o 500 menej, ako je množstvo kalórií potrebných na udržovanie hmotnosti. Teraz by ste mali byť nastavení na chudnutie.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist